Tsoureki,grekiskt påskbröd

Tsoureki
 
  
 
Ingredienser

4,5 dl mjölk
225 g smör
2-2 1/4 dl socker
1 pkt jäst (söt deg)
0,5 dl ljummet vatten
1,2 kg vetemjöl
3 ägg 1
tsk masticha, finmortlad
2 tsk mald kardemumma
2 tsk citronsaft
en knivsudd salt


1. Smält smöret och tillsätt mjölken, socker och en knivsudd salt.

2. Koka upp och låt sedan svalna till fingervarmt.

3. Smula jästen med det ljumna vattnet.

4. Tillsätt mjölkblandningen och kryddorna. Citronsaft är inte obligatorisk men ger en god touch särskilt om man avstår kådan. Kådan ger en god smak och är egentligen den ingrediens som bör finnas med men gillar man det inte eller inte hittar det går det givetvis även utan detta.

5. Tillsätt äggen lätt vispade.

6. Rör i mjölet och vispa med elvisp/köksmaskin tills degen är fluffig och fast. Blir den inte helt fast men ändå visar tendens att lossna från bunken låt den jäsa och tillsätt mer mjölet vid utbakning i stället. Låt jäsa minst 40 min.

7. Ta ut degen på ett mjölat bakbord och arbeta degen tills den känns blank och fin.

8. Dela degen i 4 bitar och varje bit i tre delar. Det bli sammanlagt 4 flätor.

9. Knåda ut och fläta ihop deglängderna.

10. Lägg flätorna två och två på plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30-40 min och sätt under tiden på ugnen 180-200 gr.
11. Pensla flätorna och strö över sesamfrö och/eller flagad mandel. Här kan man trycka ner färgade ägg i flätan. Jag gjorde inte det eftersom jag tänkte frysa brödet. Grädda lite under mitten av ugnen i ca 15-20 min beroende på ugnens kapacitet. Skulle den få snabbt färg sänk en aning men aldrig under 160 grader.

Brödet blir väldigt mjukt och pösigt. Sött och mycket smak av kardemumma och masticha.