Noblessekakor

En liten kaka till kaffet 
 
Noblessen läggs på direkt när kakorna tagits ut ur ugnen
Klara att gräddas
Ingredienser för 15-17 st
175 gr smör
100 gr smält, mörk choklad
2 dl socker
1.5 dl vetemjöl
1 krm vanlijpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
 Aluminiumformar
 
Instruktion. Sätt ugnen på 200 grader och
placera ut aluminiumformar  på en plåt
 
1. Smält smör och choklad tillsammans i en kastrull, låt svalna lite 
2. Knäck i äggen ett i taget. Rör om ordentligt men vispa inte.
3. Blanda alla torra ingredienser tillsammans i en bunke.
4. Rör ner de torra ingredienserna i chokladsmeten 
5. Klicka ut smeten i formarna och grädda i ca 12 minuter (inte för länge)
6. Lägg en noblesse på varje kaka direkt efter
att du har tagit ut plåten från ugnen

 

Kakan kan förvaras i kylen eller frysas.

Tas fram ca 30 minuter innan de ska ätas.  

 

 
1 kommentar

Fudgekaka

 

 Frystorkade hallon ger både god smak och vackert utseende
Ingredienser 
200 gr smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Glasyr
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gr mörk choklad
( eller 100 gr ljus choklad, även 50/50 blir också gott)
100 gr smör
Topping 
 frystorkade hallon alt havssalt
 
Instruktioner:
Sätt ugen på 175 grader
 
1. Klä en liten långpanna, ca 35x20 cm, med bakplåtspapper.
Ett tips:  blött ner bakplåtspappret, krama ur vattnet ur pappret.
Då blir pappret lättare att forma i formen, och det ligger på plats.
2. Smält smör och ta av från värmen. Rör ner socker och ägg.
3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och
rör ner dem i smörblandningen.
4. Blanda till en slät massa.
Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min.
Kakan ska vara kladdig. Låt kallna. 
 
Glasyr

1. Bryt chokladen i bitar och blanda alla ingredienser,

utom smöret, i en kastrull.

2. Koka massan tills den tjocknar, ca 10-15 min.

3. Ta av från värmen och blanda ner smöret,

rör samman tills smöret smält ihop med chokladblandningen. 

4. Bred glasyren över kakan. Strö över frystorkade hallon eller havssalt

5. Ställ kallt att stelna några timmar eller över natten,

skär sedan i lagom stora bitar

 

Frystorkade Hallon köper jag online. WWW.Happy Green.

Snabb leverans och fraktfritt. 

 

 

0 kommentarer

Praliner

 
Praliner gjutna i hjärtform använt mig av ljus och - mörk choklad
 
Praliner gjutna i silikonform. Använt mig av mörk- och mjölkchoklad
Ingredienser
Praliner 15 st 
200 gr choklad av bra kvalite.
 
Tryffel 
100 gr smaksatt choklad
1 tsk smör
1/3 dl grädde.
 
Instruktioner
Börja med tryffeln: Smält den  smaksatta chokladen tex
(apelsin, dajm, hallon) tillsammans med 1 tsk smör. 
Koka upp grädden och häll över choklad/smör blandningen.
Blanda ihop så att det blir en slät tryffel.
 
Läs igenom instruktioner för att temperera choklad
www.kökets.se temperera choklad med lmp-metoden
Chokladen blir härligt glansig, den smälter inte vid beröring
och dessutom blir den enklare att arbeta med.


Att temperera choklad kan verka jobbigt och tidskrävande,

men i själva verket är det ganska enkelt och

slutresultatet av det du bakar blir mycket bättre.

Tänk bara på att vara noggrann med temperaturerna

och att testa att chokladen har rätt temperatur när du är färdig.

Det gör du genom att doppa en palett eller kniv i chokladen,

stelnar den inom 2 minuter är chokladen redo att användas.



Mörk choklad


1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över

ett vattenbad och låt den bli 48-50 grader.


2. Blanda ner resterande choklad och rör tills

temperaturen är 27-28 grader.


3. Avsluta med att värma upp chokladen

till 31-32 grader.


4. Klar att användas



Mjölkchoklad


1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över

ett vattenbad och låt den bli 45 grader.


2. Blanda ner resterande choklad och rör tills temperaturen

är 25-26 grader.


3. Avsluta med att värma upp chokladen till 30 grader.


4. Klar att användas



Vit choklad


1. Hacka chokladen fint. Värm upp hälften av den över

ett vattenbad och låt den bli 40 grader.


2. Blanda ner resterande choklad och

rör tills temperaturen är 26 grader.


3. Avsluta med att värma upp chokladen

till 28-29 grader.


4. Klar att användas!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer