Snickerspaj

Klar för att ställas in i kylen 
Garnach av mörk choklad och grädde
Karamelliserad mjölk och jordnötter fyllning i pajskalet
 Ingredienser ( pajskal)
120 gr rumstempererat smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vatten
Ingredienser (fyllning)
1 burk karamelliserad mjölk à 397 gr
2 dl saltade och rostade jordnötter, samt lite till garnering
150 gr mörk choklad
1 dl vispgrädde

Instruktioner. Sätt ugnen på 180 grader

Pajskal

1. Arbeta ihop alla ingredienser utom vattnet  till en smulig deg.

Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en smidig deg.

2. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna.

Ställ i kylskåp ca 20 minuter för att stelna.

3.  Täck kanterna med aluminiumfolie och nagga några hål i botten.

4. Grädda i ca 30 minuter, eller till den fått fin färg

5. Ta bort aluminiumfolien, och låt pajskalet svalna helt och hållet.

Fyllning

1. Blanda karamelliserad mjölk och jordnötter, och

fyll pajskalet med det.

2. Smält chokladen i micron eller över ett vattenbad.

Häll i vispgrädden och blanda väl, det ser ut som att det

har skurit sig, men det är bara att blanda tills det blir en

jämn och fin garnach.

3. Bred garnachen över fyllningen. 

4. Garnera med lite jordnötter.

5. Ställ in pajen i kylen tills chokladen stelnat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
0 kommentarer

Saffran och mandel skorpor

Klara för att ätas, förvaras i en fin burk.
Färdiga för ugnen
Delat degen i 2 delar.
Ingredienser
150 gr sötmandel (2,1/4 dl)
240 gr vetemjöl (4 dl)
140 gr (1,1/2 dl)
1/2 gr saffran ( 1kuvert
5 gr bakpulver (1 tsk)
3 gr salt (1/2 tsk)
rivet skal från 1 citron
2 ägg
50 gr osaltat kallt smör
Till pensling 
1 ägg 
1 msk vatten
1 tsk strösocker
 
Instruktioner:
Sätt ugen på 200 grader.
Rosta mandeln i torr stekpanna i ca 5 minuter i ugnen 5-10 minuter
 
1. Blanda alla torra ingredienser
2. Tillsätt rivet citronskal
3. Tillsätt rostade mandeln
4. Tillsätt äggen och hyvla ner det kalla smöret.
5. Arbeta samman allt till en deg med händerna,
ev behövs det tillsättas några droppar vatten eller
lite mjöl för att få en lättarbetad deg.
6. Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i 2 delar.
7. Rulla varje del till en längd ca 3 cm i diameter
8. Lägg längderna på en bakplåtsklädd plåt
9. Platta till längderna något.
10. Vispa ihop ingredienserna till penslingen,
pensla ett tungt lager på varje längd
11. Grädda längderna i mitten av ugnen tills längderna har
fått lite färg i ca 20 minuter.
12. Ta ut plåten och sänk värmen i ugnen till 100 grader.
13. Låt längderna svalna i några minuter
14. Skär längderna i 1, 1/2 cm tjocka diagonala skivor
15. Lägg skivorna på plåten med den skurna sidan uppåt.
16. Sätt tillbaks plåten i ugnen och rosta skorporna i 45 minuter.
17. Stäng av värmen i ugnen, öppna ugnsluckan lite på glänt
och låt skorporna stå över natten eller över dagen.
 
 
Grundceptet kommer från Bröd,Bröd, Bröd. Martin Johansson.
Jag har lagt till saffran och använt citron i stället för apelsin. 
 
 
 
 
 
0 kommentarer

Chocolate chip cookies

Kakorna färdigräddade, skall nu kallna på gallret. 
 Tillsatt chokladknappar och grovhackade hasselnötter 
Hasselnötterna ska gnuggas i ren handduk
efter att de har rostats i ugn.
Ingredienser 
130 gr hasselnötter (2dl)
200 gr mörk choklad eller chokladknappar
230 gr rumsvarmt smör
170 gr strösocker (1,3/4 dl)
120 gr farinsocker (1,1/2 dl)
330 gr vetemjöl (5,1/2 dl)
7 gr bikarbonat (1,1/2 tsk)
3 gr vaniljsocker (1 tsk)
3 gr salt (1 tsk)
55 gr ägg (1)
Instruktioner
Sätt ugnen på 190 grader varmluftsfunktion.
Om du gräddar i vanlig ugn bör du höja värmen ca 20 grader.
Häll hasselnötterna i en form,
rosta dem i ugnen i ca 8 minuter
Låt nötterna svalna, lägg dem i en ren kökshanduk
och skrubba av skalen.
 
1. Hacka hasselnötterna och hel choklad ganska grovt
( chokladknappar behöver inte hackas)
2. Vispa smör, strösocker och farinsocker fluffigt i en bunke.
3. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke
4. Rör ner ägget i smörblandningen
5. Tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg
6. Arbeta in hasselnötterna och chokladen
7. Dela degen i 30 bitar, rulla bitarna till kulor,
placera dem glest på 2 bakplåtsklädda plåtar
8. Platta till dem lite
9. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter
eller tills kakorna har fått fin färg
10. Låt kakorna svalna lite innan de flyttas över
till ett galler för att svalna helt.
11. Förfaras torrt. De kan även frysas.
 
Receptet är hämtat från boken United States of Cakes av Roy Fares.
 
 
 
 
 
0 kommentarer