Canele`

 
Ingredienser 
125 gr mjöl, siktat
250 gr rörsocker
2 hela ägg
2 äggulor
50 gr smör
5 dl mjölk
1 vaniljstång
30 gr honung
1 dl mörk rom.
Canele`formar av koppar eller aluminium med non-stick
 
Instruktioner.
 
Gräddas i 180 grader varm ugn i ca 45 minuter
 
Dag 1
 1. Koka upp mjölk, honung, smör,vaniljstång,
det urskrapade vaniljen och hälften av sockret.
2. Ägg, äggulor,socker och mjöl blandas ordentligt i en bunke
OBS vispa inte in massor med luft.
3. Häll den varma mjölkblandningen lite i taget över smeten.
Blanda ordentligt, men inte vispa
4. Lägg plast vi smetens yta eller sätt på ett lock på bunken.
5. Låt stå i kylskåp över natten,
gärna att den står kallt i 24 timmar.
 
Dag 2.
1. Blanda i den mörka romen i den kalla smeten.
Blanda väl, men inte vispa
2 . Häll smeten i Calene`formarna, spara någon cm till kanten.
3.  Grädda i 180 grader ca 45 minuter
 
Ta ur formarna och låt kallna. 
De ska helst stå någon/några timmar innan de äts.
 
Jag har endast 6 Canele`formar så jag gjorde halv sats
och det blev 12 st. Smeten förvaras i kylskåp,
medan de första 6 gräddades
0 kommentarer

Peanut Butter Cups

 
 
 
 
Ingredienser till 12 st 
200 gr mörk 55% choklad 
200 gr ljus choklad
1 dl jordnötssmör
1 dl florsocker
2 msk mjukt smör
12 muffinsformar
 
Instruktion
 
Sätt 12 muffinsformar i en muffinsplåt,
om du inte har någon muffinsplåt ta dubbla muffinsformar
så att de blir stadiga
 
Lager 1
1. Smält den mörka chokladen över ett vattenbad
obs var noga med att formens botten inte har kontakt med vattnet
2. Fördela chokladen i varje form, det blir ca 1 msk ev lite mer
3. Slå plåten i bordet för att chokladen ska
fördela sig på botten av formen
4. Ställ in i frysen en stund, så att chokladen stelnar
Lager 2
5. Blanda jordnötssmör, florsocker och smör i en bunke, 
vispa/rör så att allt blandas ordentligt.
Fördela lager 2 i varje form,
försök att jämna till så mkt som det går.
Lager 3
6. Smält den ljusa chokladen över ett vattenbad
7. Fördela chokladen i varje form över lager 1+2,
slå plåten i bordet så att chokladen fördelas jämnt över ytan
8. Ställ i kylen för att stelna, förvaras i lufttätt burk i kylen.
 
Obs. Jag har valt att använda mig av både mörk och ljus choklad,
men det går lika bra att enbart välja mörk choklad.
Jag har muffinsformar av silikon,
men det går lika bra med pappersformar
 
 
 
 
 
0 kommentarer

Kardemumma bullar

Ingredienser för ca 24-29 st
Deg
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl strösocker
1 msk mortlad kardemumma
1 tsk salt
13 dl vetemjöl (780 gr)
150 gr smör,rumsvarmt
Fyllning
150 gr smör, rumsvamt
1 msk mortlad karemumma 
1 dl strösocker
1 msk ströbröd
Pensling och dekoration
1 ägg
2 tsk mortlad kardemumma
2 msk rårörsocker
 
Instruktion:
 
Bullarn ska gräddas i ca 10-12 minuter i 225 grader,
sätt ugnen på 250 grader.
När bullarna sätts in i ugnen,sänk till 225 grader.
 
1.Värm mjölken till 37 grader
2. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken
och rör tills jästen löst sig
3. Tillsätt socker, kardemumma, smör.
4. Tillsätt lite mjöl i taget och sist tillsätt saltet
5. Arbeta degen i maskin i 10 minuter.
6. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter
7. Rör i hop ingredienserna till fyllningen.
8. Tag upp degen på ett lätt mjölat bakbord,
dela degen i två delar. (lättare att hantera degen)
9. Knåda och kavla ut del 1 av degen till en rektangen,
bred fyllningen över rektangeln och vik den dubbel.
Långsida mot långsida.
10. Skär hela degen i 1 cm tunna strimlor, börja med en strimla
och nysta ihop till en boll. skarva med en eller två strimlor
tills du har ett fint nystan
11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, 
gör steg 9-10 med del 2 av degen.
12. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt,
låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
13. Vispa upp ägget.
14 Blanda rårörsocker och kardemumma.
15. Pensla bullarna med ägget
och strö över socker/kardemumma blandningen
16. Grädda i ugnen 10-12 minuter tills bullarna har fått fin färg
17. Låt svalna på galler.
 
 
Tips:
Sätt ugnen 25 grader högre än vad bullarna ska
gräddas i. Sänk till rätt temperatur när plåten är i ugnen
(När ugnsluckan öppnas så sänks värmen i ugnen
pga att kall luft kommer in)
 
Bullarna är bakade utifrån Fredrik Nylèns bok. Baka bullar.
0 kommentarer