Punschrullar/Dammsugare

 
 
 
Hemgjorda blir inte alltid perfekta, men de blev mycket goda.
Även röd/rosa blir också goda.
Nu ska de bara ligga till sig lite i kylen,
innan den smälta chokladen ska försluta ändarna.
Ser inte så aptitligt ut, men det goda ska förslutas
och gömmas under marsipan
 
Ingredienser
500 gr kaksmulor av sockerkaka, muffins 
150 gr rumsvarmt smör
1/2 dl kakao
3/4 dl punch 
Garnering
500 gr marsipan
gul och grön hushållsfärg
ca 200 gr mörk choklad (70%)
Kavling
Potatismjöl
Instruktioner
 
1. Mixa sönder kaksmulorna i en matberedare
2. Tillsätt smör, kakao, punsch och mixa snabbt
ihop det till en tjock och
jämn smet.
3. Fyll smeten i en spritspåse utan tyll
Obs klipp inte för stort hål i påsen, ev förstora hålet
när du spritsar fyllningen 
4. Färga marsipanen med grön och gul hushållsfärg,
tills du får den nyansen som du vill ha
( använd engångshandskar så du slipper få färgade händer)
5. Pudra bakbordet med lite potatismjöl
6. Kavla ut marsipanen till en rektangel ca 35x45 cm
och 2 mm tjock
7. Skär marsipanen i 10 cm breda remsor
8. Spritsa fyllningen i långa strängar på marsipanen
9. Vira marsipanen runt fyllningen, tryck till skarven.
10. Skär rullarna i bitar ca 5 cm långa
11. Ställ in kakorna i kylen ca 30 minuter.
12. Smält chokladen i vattenbad eller i micron.
Om du vill så temperera chokladen, men det är inte nödvändigt
13. Doppa kakornas ändar i chokladen, lägg dem på
bakplåtspapper och låt stelna i kylen.
 
Dammsugarnas smak och konsistens varierar beroende på
vilken sorts kaksmulor som används
 
0 kommentarer

Äppelkaka

Färdig att serveras ev med vaniljsås eller vaniljvisp
Kakan skall kallna innan den tas ur formen.
 
Ingredienser till ca 12 bitar
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
150 gr smält smör
Garnering
2-3 st äpplen
strösocker
kanel
mandelflarn alt hackad mandel
Garnering
florsocker
 
Instruktioner
Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en springform
ca 24 cm i diameter
Skala och skär äpplena i tunna skivor.
 
1. Vispa strösocker och ägg pösigt i en bunke 
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
3. Sikta ner mjölblandningen i socker/ägg blandningen
4. Tillsätt det smälta smöret.
5. Blanda allt till en jämn smet.
6. Häll smeten i den bröade formen.
7. Placera äppelskivorna i ett mönster i smeten.
8. Blanda strösocker och kanel.
9. Sikta socker/kanelblandningen över kakan.
10. Strö över mandelflarn alt hackad mandel.
11. Grädda kakan längst ner i ugnen ca 35 minuter.
Kakan ska inte vara kladdig. 
 
Serveras med vaniljsås alt vaniljvisp
2 kommentarer

Ciabatta

Färdigräddade
Inplastade och klara för jäsning i 90 minuter
Degen har hällts ut varsamt ur plastbunken
där den har jäst i 60 minuter
Degen är färdigjäst efter ca 60 minuter 
Degen har jäst i 60 minuter.
Fördeg poolish som har jäst över natten.
Fördeg Poolish, som nu ska stå i rumstemperatur över natten.
ca 20 st
Ingredienser 
Fördeg (poolish)
3 dl kallt vatten
6 gr jäst
100 gr durumvete
100 gr vetemjöl
Deg
3 1/2 dl vatten, ljummet
9 gr jäst
10 gr honung
200 gr durumvete +till utbakningen
450 gr vetemjöl
20 gr salt
 
Instruktioner.
Sätt i god tid ugnen på 275 grader.
När plåten sätts in i ugnen kasta in 1/2 dl kallt vatten in i
någon form på ugnens botten.
Stäng luckan snabbt och sänk ugnsvärmen till 225 grader.
Grädda brödet i 20 minuter,
de sista 8 minuterna med ugnsluckan lite på glänt.
 
Fördeg (poolish)
1. Blanda alla ingredienser i en bunke
2. Konsistensen på fördegen ska vara ungefär som en våffelsmet
3. Plasta in bunken och låt den stå i rumstemperatur
över natten eller i minst 8 timmar
4. När fördegen jäst färdig börjar du med degen
Deg
1. Blanda vatten, jäst och honung
2. Tillsätt fördegen och rör om
3. Tillsätt durumvete och vetemjöl och
kör på låg hastighet i 5 minuter
4. Tillsätt salt och knåda ytterliggare i 5 minuter i degblandaren
5. Täck bunken med plastfolie och
låt degen jäsa i rumstemperatur i 1 timme.
Degen blir ganska vek och måste behandlas varsamt
för att inte förlora de gasblåsor som bildats under jäsningen
6. Pudra ganska mycket durumvete på bakbordet och
stjälp försiktigt ut degen ur bunken.
Vik försiktigt in sidorna på degen mot mitten som ett treslag.
Vänd på degen och dra ut den lite varsamt till en rektangel 
7. Dela degen i 20 lika stora delar.
Lägg degbitarna med lite mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
Dra ut dem lite så de blir lite avlånga.
8. Mjöla ovansidan på bröden med durumvete.
Ta rikligt med mjöl så att inte plasten fastnar i degen
9. Täck plåten med plastfolie och låt bröden jäsa i
rumstemperatur i ca 90 minuter
10. Ta av plastfolien och sätt in plåten i mitten av ugnen. 
11. Låt bröden svalna helt innan du skär i dem.
 
 
Jag har valt att låta degen jäsa i en bunke som är penslad med olja.
Men det går lika bra att låta degen jäsa i degblandaren.
Degen som har jäst i en oljad bunke,
har redan den fyrkantiga formatet.
Min bunke är i storlek 34x25x16 cm (8L)
Behöver därför inte vikas och dras ut till en rektangel. 
 
0 kommentarer