Vridna chokladbullar

Så goda.
Färdiggräddade.
Dags att blanda i choklad i degen.
Ingredienser till ca 20 st
Obs alla ingredienser skall vara rumsvarma.
25 gr jäst
3 dl mjölk
3/4 dl strösocker
75 gr smör
1 nypa salt
7-9 dl vetemjöl
75-100 gr mörk choklad, grov hackad
Pensling och garnering
1 ägg
25-50 gr mörk choklad smält
Florsocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 250 grader, efter att plåten med
bullar är insatt i ugnen
sänk temperaturen till 230 gradet.
 
1. Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och
blanda till jästen löst sig
2. Tillsätt strösocker, smör och mjöl lite i taget.
Efter att degen knådats en stund tillsätt saltet
3. Knåda med lite högre hastighet en stund ,
så att glutentrådar blir starka och bullarna luftiga
4. Låt degen jäsa  under bakduk i ca 45 minuter.
5. Knåda in choklad i degen
6. Dela degen i 20 bitar och rulla ut dem till längder ca 25 cm
7. Vik varje längd på mitten och tvinna ihop degen
8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Och låt dem jäsa i ca 30 minuter
9. Pensla bullarna med ägg och grädda dem
 mitten av ugnen på 230 grader ca 10-13 minuter
10. Låt bullarna kallna på galler under bakduk
11. Smält chokladen till garneringen. 
12. Ringla över smält choklad och pudra på florsocker
 

Tänk på att sätta på ugnens värme 25 grader högre

än vad bullarna ska gräddas i.

Efter plåten satts in, sänk värmen till den grad ,

som det ska vara enligt receptet. 

Då har du rätt temperatur för varje plåt,

ugnsvärmen sjunker varje gång som luckan öppnas

 
 
 
 
 
 
0 kommentarer

Morotskaka

Lite dekorerade med citron och morot
Inte så snygga som de som konditorn bakar, men mycket goda 
Klara för att dekoreras med glasyr
Allt är blandat och klart för att hällas i bakformen
Ingredienser för ca 20 st
2.1/2 dl rapsolja
3 dl strösocker
3 ägg
5 dl (250 gr) fint rivna morötter
4 dl (240 gr) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk  mald kanel
lite riven muskot
1/2 tsk salt
Glasyr
1 dl florsocker
2 msk citronsaft
200 gr färskost (Philadelphia)
3/4 dl vispgrädde
 
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader alt varmluft på 150 grader
Klä en ugnsform i storlek 20x30 cm med bakplåtspapper.
 
1. Vispa ägg, socker och olja.
2. Riv morötterna och rör ner i smeten
3. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel,muskot och salt i en skål
4. Sikta ned mjölblandningen i smeten.
Var noga med att allt blandas utan några klumpar
5. Häll smeten i formen
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter.
Kakan ska kännas torr 
7. Stjälp upp kakan ur formen och låt svalna
8. Skär kakan i lagom stora bitar innan glasyren läggs på
Glasyr
1. Rör ner florsocker och citronsaft i färskosten
2. Tillsätt grädde och vispa glasyren fluffig med elvisp
3. Bred glasyren i ett jämnt lager över kakan. 
 
 
 
#morötter#ägg#socker#philadelphia#
0 kommentarer