Kladdkaka/vit chokladganache

Ingredienser
150 gr smält smör
3 dl socker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl mjöl
Vit Chokladganache
200 gr vit choklad
1 dl vispgrädde.
Dekoration
Frystorkade hallon 
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en form på ca 22 cm i diameter.
 
Instruktioner.
1. Smält smöret och ställ åt sidan
2. Blanda i det avsvalnade smöret: socker, kakao och vaniljpulver.
Rör om med en handvisp eller en slickepott
3. Rör ned ett ägg i taget och rör om ordentligt.
4. Blanda i mjölet och var noga med att allt blandas ordentligt. 
5. Bred ut smeten i formen, grädda i nedre delen i
ugnen ca 25 minuter
6. Låt kakan svalna/kallna
 
Vit chokladganache
1. Hacka den vita choklade i mindre bitar
( om du har valt chokladknappar behöver du inte hacka den)
och lägg i en skål. 
2. Värm upp grädden, så fort som den börjar att koka,
ta bort kastrullen från värmen
3. Häll grädden över den vita chokladen,
låt stå i några minuter innan du börjar att röra om,
försiktigt till en jämn smet
4. Ställ skålen i kylskåpet, och rör om med jämna mellanrum
tills ganachen når en bredbar konsistens
(Ha inte för bråttom med att lägga på ganachen,
låt den svalna ordentligt och bli trögflytande.)
5. Bred den vita chokladganachen på kakan,
eller om du föredrar att spritsa den i ett vackert mönster på kakan.
6. Dekorera med valfri dekoration. 
7. Kakan kan med fördel göras klar dagen
innan den ska ätas, förvara den då i kylen och ta fram
någon timme innan den ska ätas. 
 
 
0 kommentarer

Rimbobullar

 
Lite garnering på,så är bullarna färdiga för fikat.
Många bullar blev det.
Ingredienser för ca 25 st
25 gr jäst för söta degar
2 dl kall mjölk
                 200 gr rumsvarmt smör
( delat i mindre bitar)
1 msk socker
6 dl vetemjöl
Fyllning
75 gr smör
2 msk socker
2 tsk vaniljpulver 
eller 
Färdig mandelmassa
Garnering
1 dl florsocker
1 msk vatten
Instruktioner.
Sätt ugnen på 250 grader alt varmluftsugn 200 grader
Rör samman ingredienserna till fyllningen
Ställ 25 bullformar på en plåt
 
1. Smula jästen i en degbunke, tillsätt mjölken och rör
tills jästen är upplöst
2. Tillsätt smöret delat i mindre bitar, sockret och mjölet
3. Arbeta snabbt samman till en smidig deg
(degen känns lite kladdig)
4. Kavla ut den till en stor fyrkant på ett mjölat bakbord
5. Skär den i fyrkanter 8x8 cm
6. Fördela lite fyllning i mitten på varje fyrkant
(obs var inte snål med fyllningen, rör samman
lite mer om det behövs)
7. Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen
8. Lägg bullarna i bullformarna
9. Låt dem jäsa övertäckta i ca 2 timmar i rumstemperatur
10. Pensla med uppvispat ägg
11. Grädda i mitten av ugnen 250 grader 6-8 minuter
eller i varmluftsugn 200 grader i 8 minuter
12. Låt bullarna kallna utan bakduk på ett galler.
13. Glasera bullarna med florsocker glasyr
innan de ska serveras.
 
Bullarna kan frysas gräddade utan glasyr eller
ogräddade efter jäsning. Grädda dem enligt ugnstemperaturen
och tidsangivelsen ovan.
Jag gjorde dubbelsats av degen, fick arbeta lite snabbt
med utbakningen så att degen inte började att jäsa
innan den var utbakad. 
 
 
2 kommentarer

Fudge med turkisk peppar.

 
Uppskurna och färdiga att ätas
Ingredienser för ca 50 bitar
150 gr turkisk peppar
3 dl grädde 
4 dl strösocker
50 gr smör (gärna osaltat)
4 msk ljus sirap
200 gr mjölkchoklad
svart karamellfärg (3-4 tsk)
 
Instruktioner
Klä en form ca 20x15 cm, med bakplåtspapper.
Bryt ner chokladen i mindre bitar
1. Krossa karamellerna i en mortel, lägg lite åt sidan att garnera med
2. Lägg alla ingredienserna utom choklad och
karamellfärg i en tjockbottnad kastrull.
3. Koka upp blandningen till 120 grader (tar ca 20minuter)  
under omrörning
4. Ta kastrullen från värmen, lägg i chokladen,
rör om tills chokladen smält.
5. Färga med karamellfärg (
ta 1 tsk i taget, rör om,ta fler tsk och välj hur mörk fudge ska vara) 
6. Häll smeten i formen (obs smeten stelnar rätt så fort)
7. Strö över lakritskrosset,
låt fudgen stå i kylskåpet i några timmar.
8. Skär fudgen i jämna bitar och förvara svalt.
 
 
Receptet finns i boken Baka med godis av Jenny Warsen
0 kommentarer