Vaniljbullar

Det går lika bra utan bullformar.
Ingredienser till ca 30 - 40 st
50 gr jäst för söta degar
1 dl strösocker
150 gr smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
800 gr vetemjöl 
Fyllning
100 gr smör, rumsvarmt så att det går att bre med den
2 dl strösocker
6 msk vaniljsocker
Pensling
1 ägg 
pärlsocker
 
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader
 
1. Smält smöret i en kastrull, blanda i mjölken
och värm till 37  grader
2. Smula jästen i en bunke
3. Blanda ned smör/mjölk blandningen,
blanda allt tills jästen  har lösts upp
4. Tillsätt sockret och mjölet i omgångar 
5. Blanda allt ordentligt till en smidig deg. I degblandare minst 5 minuter eller för hand 10 minuter.
Degen ska släppa från kanterna i bunken,men vara lite kladdig i mitten.
6. Låt degen jäsa i 35-40 minuter 
7. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i 2 delar.
8. Kavla ut del 1
9. Bred på minst 50 gr smör, strö över 1 dl socker,3 msk vaniljsocker på den utkavlade degen
10 Rulla ihop och dela i minst 12 delar.
11. Lägg på plåt med bakplåtspapper
12. Gör samma sak med del 2
13 Låt bullarna jäsa i 30 minuter under bakduk.
14. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.
15. Grädda i ca 8 minuter
 
Jag blandade ihop smöret, socker och vaniljsockret i en bunke,
delade upp fyllningen i 2 delar, bara för att jag skulle få
lika mycket på varje del.
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer

Kalljästa ostfrallor

 
Ingredienser för 12-16 st 
25 gr jäst 
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl
Pensling
1ägg uppvispat med lite salt och vatten
Garnering
Valfri smakrik ost
Instruktion.
Bröden ska gräddas i 225 grader i ca 15-20 minuter
 
Dag 1 kväll
 
1. Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olivolja, honung och salt.
2. Blanda i mjöl och arbeta ihop till en smidig deg.
Kör den på lägsta hastighet i ca 20 minuter.
3. Lägg över degen i plastbunke och täck över med plast
4. Degen ska jäsa i 30 minuter, innan den ställs in i
kylskåpet i minst 8-10 timmar elller över natten
Dag 2 morgonen
5. Ta fram degen på morgonen och stjälp upp den på
mjölat bakbord.
Den är kall och lite stum, den kan ligga framme ett litet tag
innan den delas och arbetas med.
6. Dela degen i minst 12 bitar.
7. Forma varje bit till en rund boll, lägg på bakplåt och
låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter
8. Pensla bröden med uppvispat ägg och lägg på valfri ost.
9. Grädda tills de har fått fin färg,
tiden beror på vilken storlek som det är på bröden.
10. Låt svalna på galler utan bakduk
 
Obs välj en stor storlek på plastbunken som degen ska jäsa i.
Jag la över min deg i en plastlåda med lock
där den fick jäsa klart i kylen. 
 
 
 
 
Instruktioner:
 
 
 
0 kommentarer

Chokladpaj

 
 
Ingredienser till ca 14 bitar
Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 dl florsocker
70 gr smör
1 äggula
Fyllning
400 gr mjölkchoklad
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl starkt kaffe eller någon god likör ( jag använde Cointreau)
 
Form ca 11x35 cm med avtagbar botten.
Smörj och pudra formen med lite mjöl
Ugnstemperatur 175 grader
 
Pajdeg
 
1.  Blanda alla torra ingredienser
2. Tillsätt smöret i mindre bitar
3. Krama ihop de torra ingredienserna med smöret.
4. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
Obs arbeta inte för länge med degen, så att gluten bildas.
5. Plasta in degen och låt den vila kallt 20-30 minuter.
6. Kavla ut degen tunt på ett lätt mjölat bakbord,
klä formen med degen.
7. Låt formen vila kallt 20 minuter
8. Picka botten så att den inte blåser upp vid gräddningen
9. Klä sidorna med folie
10. Grädda mitt i ugnen i 25-27 minuter,
ta bort folien från kanterna och grädda ytterliggare i 2 minuter
11. Låt pajskalet svalna
 
Fyllning
 
 
1.Smält chokladen över ett vattenbad
2.Koka upp mjölk och kaffe alt likör
3. Häll blandingen öven den smälta chokladen.
4 Blanda chokladen och grädd/kaffe
5. Rör om väl så att allt blandas.
Man kan med fördel använda stavmixern för att få en slät fyllning
6. Häll fyllningen i pajskalet och låt svalna lite
innan du ställer in den i kylen några timmar tills den blir helt kall.
 
Dekorera pajen med tex strössel
Pajen blir rätt så söt, så det passar bra att bryta av det söta
med tex vaniljglass.
 
 
 
 
 
0 kommentarer