Madeleines

 

En liten kaka till kaffet.
 Ingredienser till ca 22 st
100 gr smör
1 1/2 dl (90 gr vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 dl strösocker
finrivet skal av 1/2 citron
smör och mjöl till formarna
Instruktioner:
Sätt ugnen på 200 grader alt varmluft 175 grader
1. Pensla formarna noggrant med smält smör. Pudra över vetemjöl.
2. Smält smöret till kakorna.
3. Mät upp mjöl och bakpulver i en bunke.
4. Vispa ihop ägg, socker och citronskal lätt.
5. Rör ner äggsmeten i mjölblandningen.
6. Rör ned det smälta smöret.
7. Låt smeten stå och svälla i några minuter.
8. Fyll smeten nästan upp i formarna. 
9. Lägg formarna på en plåt eller ugnsgaller. (
jag har lagt silikonformen på galler innan jag har fyllt formarna)
10. Grädda mitt i ugnen i cirka 8-9 minuter.
Gärna med varmluft. Kakorna ska bli lätt gyllenbruna. 
11. Stjälp upp dem direkt.
 
 
0 kommentarer

Jitterbuggare

 
Var lite för feg med mängden röd karamellfärg.
Resultatet blev rosa maräng.
Ingredienser till ca 50 st
Mördeg:
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 gr kylskåpskallt smör
1 äggula
Fyllning:
1-2 äggvitor
1 dl strösocker
Instruktioner:
Sätt ugnen på  175 grader eller varmluft 175 grader.
Mördeg
1. Arbeta samman vetemjöl, strösocker, smör och äggula till en deg.
2. Låt degen vila svalt.
Fyllning
Vispa äggvitan/äggvitorna till ett hårt skum,
tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning.
3. Dela mördegen i två delar och och
kavla ut varje del till en drygt 1/2 cm tjock rektangel.
4. Bred på fyllningen på varje utkavlad del.
5. Rulla ihop dem som två rulltårtor.
6. Lägg dem på en skärbräda och ställ dem kallt en stund.
7. Skär dem i cirka 1 cm tjocka skivor.
8. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar.
9. Grädda dem i mitten av ugnen 12-15 minuter.
 
Jag testade att färga marängen med karamellfärg,
för att få en röd maräng. Men fick endast rosa maräng.
Ska testa med pulverfärg nästa  gång. 
 
 
 
 
 
0 kommentarer

Biscotti

 

 
Ingredienser till ca 30 st
150 gr pistagenötter
240 gr vetemjöl
140 gr strösocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
rivet skal från 1 apelsin
2 ägg
50 gr osaltat smör. (kylskåpskallt)
Till pensling
1 ägg
1 msk vatten
1 tsk socker

Instruktioner:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de har fått lite färg.

2. Blanda alla torra ingredienser samt apelsinskal i en bunke.

3. Tillsätt äggen och smöret.

4. Arbeta ihop till en deg med händerna.

Ev behövs det tillsättas några droppar vatten

eller lite mjöl för att få  en lättarbetad deg.

5. Lägg degen på ett mjölat bakbord, dela i två delar,  

rulla ut till längder,  ca 3 cm i diameter.

6. Lägg länderna på en plåt med bakplåtspapper, platta till längderna lite.

7. Vispa ihop ägg, vatten och socker till penslingen,

stryck ett tunt lager på  längderna.

8. Grädda i mitten av ugnen tills längderna har fått lite färg, cirka 20 minuter.

9. Ta ut plåten och sänk ugnsvärmen till 100 grader.

10. Låt längderna svalna i några minuter,

skär dem i 1 1/2 cm  tjocka diagonala skivor. 

11. Lägg skivorna på plåten med den ena skurna sidan uppåt.

12. Sätt tillbaka plåten i ugnen och rosta skorporna i 45 minuter.

13. Stäng av ugnen, låt ugnsluckan stå lite på glänt,

låt skorporna stå så över dagen eller natten.

..................................................................................................................................................................................

 

Valde att baka lite fler, men med choklad och mandel.
 Färdiggräddade efter 20 minuter i ugnen på 200 grader.
Får svalna lite, skär sedan i ca 2 cm breda kakor.
Rosta skorporna på  (100grader) ca 45 minuter.
Därefter ytterliggare torkning med avstängd ugn,
men ugnsluckan lite på glänt. 
Färdiga Biscotti med mandel och mörk choklad.
 

 

#pistagenötter#choklad#apelsin
0 kommentarer