Dubbla havreflarn med choklad

I väntan på att chokladen ska stelna 
Färdiggräddade, ska bara kallna lite innan de ska läggas ihop
2 och 2 med choklad mellan 
 Lägg inte klickarna för nära varandra, de flyter ut mkt
Ingredienser
75 gr smör
1 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
2 msk vispgrädde
2 msk ljus sirap
Garnering
      Valfri choklad 
(Jag använde  Odense Mjölkchoklad 36 %)
 
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader
 
1. Smält smöret och låt det svalna
2. Tillsätt övriga ingredienser under omrörning
3. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
4. Obs lägg klickarna glest, de flyter ut mycket.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen ca 5-7 minuter beroende på din ugn,
hur många minuter som behövs.
 
Låt kakorna svalna lite innan de flyttas över till ett galler där de får kallna.
 
Smält valfri choklad antingen över ett vattenbad eller i micron. 
Temperera chokladen så att den blir blank och inte kladdar. 
Lägg choklad på den ena hälften av kakorna och lägg samman kakorna. 
 
Om du inte har någon termometer men vill temperera chokladen:
Smält 3/4 delar av chokladen i ett vattenbad eller i micron.
Tillsätt resterande choklad och rör om tills den också är smält.
Chokladen blir tjockare och blankare.

 

 

 

 

 
0 kommentarer

Saffrans bullar med fördeg

Färdiggräddade 
Klara för jäsning i 90-120 minuter
Degen leggat och vilat i 30 minuter, så att spänningen har släppt
Dags att degen får vila i 20-30 minuter 
Jag tar alltid fram och väger upp alla ingredienser kvällen
innan jag ska baka. Allt har samma temperatur.
Ingredienser
Fördeg
500 gr mjölk (5 dl)
50 gr jäst
1 gr saffran
520 gr vetemjöl (8,5 dl)
Deg
150 gr smör, rumsvarmt
170 gr strösocker (2 dl)
2 gr salt (2 krm)
320 gr vetemjöl (5,5 dl)
Mandelfyllning
300 gr mandelmassa
25 gr strösocker (2 msk)
3 gr vaniljsocker (1 tsk)
120 gr smör, rumstempererat
Pensling och garnering
1 ägg
hyvlad mandel
pärlsocker
Instruktioner.
 
Starta med Fördegen
1.  Värm mjölken med saffran till 37 grader (fingervarmt) 
2. Lös upp jästen i den fingervarma saffransmjölken
3. Blanda i mjölet, blanda/knåda till en jämn deg,
antingen med degkrok i assistenten
( 5 minuter) eller för hand.
4. Låt degen vila under en bakduk i ca 15-20 minuter.
Deg
1. Tillsätt rumsvarmt smör, strösocker, salt
och vetemjöl till Fördegen.
2. Blanda allt ordentligt tills degen känns len och blank
samt släpper från kanterna.
(medelhastighet i 5-10 minuter, beronde på
kapacitet på assistenten)
3. Låt degen vila under duk i 20-30 minuter så
att spänningen släpper
 
Mandelfyllning
1. Blanda mandelmassa med socker, vaniljsocker och
rumsvarmt smör till en jämn och slät fyllning.
 
Kavla ut degen, cirka 0.5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord
Bred ut fyllningen jämnt över degen
Greppa överdelen av degen och vik den över så
att du får en halv vikning.
Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar
genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ordentligt under den duka i 1-2 timmar
 
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft
Pensla bullarna med ägg och strö över hyvlad
mandel och pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen 13-15 minuter tills att
saffransbullarna har fått en gyllenbrun färg.

Tänk på att sätta på ugnens värme 25 grader

högre än vad bullarna ska gräddas i.

Efter plåten satts in, sänk värmen till den grad som

det ska vara enligt receptet. 

 Då har du rätt temperatur för varje plåt,

ugnsvärmen sjunker varje gång som luckan öppnas

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 
 
0 kommentarer

Raw food -chokladbollar med dadlar

 
Efter att de legat ca 30 minuter i kylen så är de färdiga att ätas
Ingredienser till 15-20 st
1 dl sötmandel
1 dl cashewnötter
8 st dadlar utkärnade
1 msk kakao
1.5 msk kokosfett
1 dl kokos eller nötter att rulla bollarna i 
Instruktioner
1. Mal mandlarna och cashewnötterna tills de blir som ett grovt mjöl
2. Tillsätt de urkärnade dadlarna, kakao och kokosfettet.
3. Mixa allt till en jämn smet
4. Rulla till små bollar och rulla dem i kokos eller nötter.
5. Ställ i kylen ca 30 minuter

 

0 kommentarer