Bars med dadlar.

Färdiga att ätas
Har lagt på chokladen innan uppskuren i bitar. 
Det fungera också bra att lägga på choklad och nötter
innan kakan skärs i delar. 
Lite kladdigt när choklad och nötter lagts på,
men efter en stund i kylen så chokladen har stelnat blir de perfekta
Övre lagret lagts på, nu ska allt in i kylen 1 timme.
Undre lagret/botten.
Ingredienser 
Botten 
1 dl mandlar
0.5 dl jordnötssmör
1,5 msk honung
0,5 tsk vaniljpulver
en nypa salt.
Fyllning
10 st urkärnade färska dadlar
1 msk kokosfett
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 dl torkade tranbär
en nypa havssalt
100 gr nötter tex jordnötter, cachewnötter
Dopping
100 gr mörk choklad (över 70%)
kakaosmör alt någon neutral olja. 
Topping
Jordnötter, tranbär, pumpafrön (det som du tycker om)
Instruktioner:
 
Botten
1. Mixa mandlarna till ett fint mjöl i en matberedare
2. Tillsätt jordnötssmör, vaniljpulver, honung och salt
och kör till en jämn smet
3. Fördela smeten i en form klädd med bakplåtspapper.
Obs välj storlek på form utifrån vilken höjd du vill ha på dina bars.
4. Låt botten stelna i kylen.
Fyllning
1. Mixa urkärnade dadlar, kokosfett, vaniljpulver
och salt till en jämn smet.
2. Tillsätt hackade nötter och ev tranbär
3. Blanda allt till en jämn smet.
4. Ta fram botten och bred på fyllningen.
5. Ställ i kylen för att stelna (1 timme)
6. Skär kakan i jämna och lagom bitar 
Dopping
1. Smält chokladen över vattenbad eller i micron.
2. Tillsätt några droppar olja (oljan gör att chokladen tunnas ut)
3. Doppa bitarna i chokladen.
Topping
1. Toppa med hackade nötter alt tranbär eller pumpafrön.
 
Förvaras i kylskåp, alt i frysen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#dadlar#jordnötssmör#cocosfett#mandlar#vaniljpulver#nötter#
1 kommentar

Kexchoklad

Hemgjord kexchoklad.
Lite ingredienser 
Smält choklad och nougat breds på smörgåsrån.
Nu ska de in i kylskåpet så choklad/nougat fyllningen kan stelna
Varje kex har skurits i 3 bitar
Doppade i choklad för att återigen in i kylskåpet så att chokladen stelnar.
Ingredienser för 18 bitar
Kex
24 smörgåsrån
200- 300 gr mjölkchoklad
7 gr rapsolja (1/2 msk)
Fyllning
150 gr mjölkchoklad
150 gr nougat
Instruktioner:
 
1. Smält mjölkchoklad (150 gr) och nougaten till fyllningen i ett vattenbad eller i micron.
När allt har smält, rör om så att choklad och nougat blandas.
2. Bred ut ett tunt lager chokladblandning på en rån, lägg rånet med chokladblandningen uppåt.
Bred chokladblandning på ytterliggare 2 rån och lägg dem ovanpå varandra med chokladsidan uppåt. ( 3 rån med chokladblandning)
3. Lägg  ett rån överst som lock.
4. Fortsätt med resten av rånen. Det ska bli 6 högar med kex.
5. Ställ kexen i kylen så att fyllningen stelnar.
6. Skär sedan varje kex i tre bitar.
7. Hacka mjölkchokladen i bitar (200- 300 gr) och smält den.
8. Blanda i 1/2 msk rapsolja.
9. Täck en skärbräda med bakplåtspapper. Doppa varje bit i chokladen och lägg dem på bakplåtspappret.
10. Låt kexchokladen ligga i kylskåtet tills de stelnat.
 
Det blev fyllning över, så jag valde att smälta ner mjölkchokladen i samma bunke.
Jag tog inte hela 300 gr, smälte lite i taget och droppade endast ner några droppar av rapsoljan. 
 
#mjölkchoklad#nougat#smörgåsrån#
3 kommentarer

Kladdkaka med vit choklad

Färdig att äta, gärna med lättvispad grädde och färska bär
Ingredienser för ca 10 bitar.
200 gr vit choklad
150 gr smör
165 gr ägg rumsvarma ( 3 st)
170 gr strösocker ( 2 dl)
3 gr salt (1/2 tsk)
120 gr vetemjöl ( 2 dl)
6 gr vaniljsocker (2 tsk)
1 citron, rivet skal.
riven kokos till formen
Till serveringen
florsocker
250 gr färska bär
vispgrädde, mjukvispad
Instruktioner:
Sätt ugnen på 170 grader varmluft.
Smörj och bröa med kokos en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.
 
1. Hacka chokladen och lägg den i en skål
2. Smält smöret i en kastrull och häll ner det i chokladen. Rör runt tills chokladen har smält och ställ skålen åt sidan.
3. Vispa ihop ägg, strösocker och salt lite lätt i en bunke. Rör ner chokladblandningen.
4. Rör i hopp vetemjöloch vaniljsocker i en skål och blanda ner det i bunken,
5. Tillsätt citronskalet. Vänd försiktigt ihop det till en smet med en slickepott.
6. Häll smeten i formen, jämna till den och grädda kakan mitt i ugnen 20-25 minuter eller tills den har fått en ljusbrun färg.
7. Låt kakan svalna helt.
8. Servering: Pudra kakan med florsocker och servera med bär och lättvispad grädde, alt glass.
 
 
 
 
#vit choklad#hallon#blåbär#
0 kommentarer