Choklad och hasselnötsbullar

 
 
Färdig gräddade efter 13 minuter
 
Nu dags för jäsning i 60-90 minuter under bakduk.
Ingredienser för 25-30 bullar.
Vetedeg
30 gr jäst
250 gr mjölk
110 gr smör, rumstempererat
570 gr vetemjöl ( 9.5 dl)
5 gr salt (1/2 tsk)
8 gr malen kardemumma ( 1 msk)
110 gr strösocker ( 1 1/4 dl)
55 gr ägg ( 1 st)
Chokladfyllning
100 gr hasselnötsmjöl
75 gr smör, rumstempererat
2.5 gr vaniljsocker ( 1/2 tsk)
1.5 gr salt (1/2 tsk)
40 gr muscovadosocker
30 gr mörk choklad smält
Tosca
100 gr smör
100 gr vispgrädde ( 1 dl)
85 gr strösocker ( 1dl)
50 gr glukos ( 4 msk)
100 gr rostade hasselnötter ( 2 dl)
 
Instruktioner.
Bullarna ska gräddas i 220 grader varm ugn i 11-13 minuter.
Vetedeg
1. Smula ned jästen i bunken till assistenten.
2. Värm mjölken (fingervarmt) blanda den i jästen
och rör om så att jästen löses upp
3. Blanda i resten av ingredienserna och
blanda runt med låg hastighet
4. När degen gått ihop öka hastigheten lite,
arbeta degen i 10 minuter 
tills gluten bildats och känns elastiskt samt är blank och fin
5. Lägg ut degen på ett mjölat bakbord,
låt degen vila i 20 minuter under bakduk
6. Kavla ut degen i en rektangel som är 3-4 mm tjock
 
Chokladfyllning
1. Blanda alla ingredienser utom chokladen till en jämn smet
2. Smält chokladen och blanda i 
3. Bre på ett jämn lager på den utkavlade degen,
rulla ihop degen till en rulle
4. Samtidigt som du rullar degen,
håll den spänd så det blir många varv
5. Dela degrullen i 30 delar, lägg i pappersformar
6. Låt jäsa under bakduk i 60-90 minuter.
Beroende på värme i köket, testa att trycka ned degen lite,
om degen stannar kvar, så har bullen jäst färdigt
 
Tosca
1. Koka smör, socker, grädde och glukos på medelvärme i en katrull,
tills den har fått en lätt gyllenbrun färg.
Obs rör hela tiden så att inte smeten bränner i botten.
2. Ta kastrullen från värme,
lägg i de grovhackade hasselnötterna
3. Blanda runt och låt svalna
 
Fördela toscan på de färdigjästa bullarna och grädda bullarna i
11-13 minuter,tills bullarna och toscan fått fin färg. 
 
OBS, bullarna blir lika goda om du väljer att pensla med ägg och
strö pärlsocker på dem innan gräddning.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer

Madeleinekakor/ kolatryffel

 
Kolatryffel ger lite extra smak
Kolatryffeln måste tillföras när kakan är varm.
Använd en smal och spetsig tyll till spritspåsen.
 Ingredienser 
Madeleinekaka
170 gr smält smör
210 gr mjöl
8 gr bakpulver
180 gr oraffinerat socker (brunt socker även kallat rörsocker)
150 gr ägg (ca 3 st)
Vaniljstång alt äkta vaniljpulver
zest från 1 citron
Kolatryffel
70 gr ljus sirap
112 gr vispgrädde
50 gr brunt socker 
1/2 gr flingsalt
100 gr smör.
Instruktion
Börja med kolatryffeln dagen innan du ska baka kakorna.
Använd en lite större kastrull.
För det kommer att stänka upp när grädden tillsätts
Kolatryffel.
1. Karamellisera sockret 
2. När allt socker smält tillsätt grädden och sirapen.
3. Blanda allt, det ser ut som att sirap och socker
klumpat sig, men det smällter.
Använd en träslev eller en slickepott som tål värme och rör om.
4. Koka upp till 117 grader. Obs det går fort 
5. Ta bort kastullen från värmen och tillsätt lite smör i
taget för att kyla ner kolan. Blanda in smöret ordentligt.
6. Tillsätt flingsaltet och blanda allt ordentligt.
7. Plasta direkt mot ytan och låt kolan stå och
stelna i rumstemperatur över natten.
8. Häll/skeda upp kolan i en spritspåse med en
långsmal och spetsig tyll.
Obs kolan måste vara rumstempererad och kakorna
nygräddade/varma när de ska fyllas med kolan
 
Madeleinekaka
Sätt ugnen på 210 grader
Smörj en madeleine form med smält smör,
låt stelna och smörj formen igen.
1. Blanda socker, vaniljpulver eller vanilj från
vanijjstången samt zest från citronen.
2.  Smält smöret och ställ åt sidan.
3. Tillsätt äggen i sockerblandningen.
4. Vispa ihop ägg och sockerblandningen
tills alla sockerkristaller har smält
5. Blanda mjöl och bakpulver, sikta sedan ner
mjölblandningen i äggblandningen
6. Blanda allt med en slickepott.
7.Tillför smöret lite i taget och blanda ordentligt tills
du har en fin och blank smet.
8. Låt smeten vila lite.
9. Häll upp smeten i en spritspåse. Klipp ett lagon stort hål
10. Fyll 3/4 delar i av formarna och
grädda 7-9 minuter i 210 grader
11. Fyll kakorna med rumstempererad kolatryffel,
medan kakorna är nygräddade.
Använd en spritspåse med en spetsig tyll
 

 

 
 
 
 
 
 
0 kommentarer