Choklad och hasselnötsbullar

 
 
Färdig gräddade efter 13 minuter
 
Nu dags för jäsning i 60-90 minuter under bakduk.
Ingredienser för 25-30 bullar.
Vetedeg
30 gr jäst
250 gr mjölk
110 gr smör, rumstempererat
570 gr vetemjöl ( 9.5 dl)
5 gr salt (1/2 tsk)
8 gr malen kardemumma ( 1 msk)
110 gr strösocker ( 1 1/4 dl)
55 gr ägg ( 1 st)
Chokladfyllning
100 gr hasselnötsmjöl
75 gr smör, rumstempererat
2.5 gr vaniljsocker ( 1/2 tsk)
1.5 gr salt (1/2 tsk)
40 gr muscovadosocker
30 gr mörk choklad smält
Tosca
100 gr smör
100 gr vispgrädde ( 1 dl)
85 gr strösocker ( 1dl)
50 gr glukos ( 4 msk)
100 gr rostade hasselnötter ( 2 dl)
 
Instruktioner.
Bullarna ska gräddas i 220 grader varm ugn i 11-13 minuter.
Vetedeg
1. Smula ned jästen i bunken till assistenten.
2. Värm mjölken (fingervarmt) blanda den i jästen
och rör om så att jästen löses upp
3. Blanda i resten av ingredienserna och
blanda runt med låg hastighet
4. När degen gått ihop öka hastigheten lite,
arbeta degen i 10 minuter 
tills gluten bildats och känns elastiskt samt är blank och fin
5. Lägg ut degen på ett mjölat bakbord,
låt degen vila i 20 minuter under bakduk
6. Kavla ut degen i en rektangel som är 3-4 mm tjock
 
Chokladfyllning
1. Blanda alla ingredienser utom chokladen till en jämn smet
2. Smält chokladen och blanda i 
3. Bre på ett jämn lager på den utkavlade degen,
rulla ihop degen till en rulle
4. Samtidigt som du rullar degen,
håll den spänd så det blir många varv
5. Dela degrullen i 30 delar, lägg i pappersformar
6. Låt jäsa under bakduk i 60-90 minuter.
Beroende på värme i köket, testa att trycka ned degen lite,
om degen stannar kvar, så har bullen jäst färdigt
 
Tosca
1. Koka smör, socker, grädde och glukos på medelvärme i en katrull,
tills den har fått en lätt gyllenbrun färg.
Obs rör hela tiden så att inte smeten bränner i botten.
2. Ta kastrullen från värme,
lägg i de grovhackade hasselnötterna
3. Blanda runt och låt svalna
 
Fördela toscan på de färdigjästa bullarna och grädda bullarna i
11-13 minuter,tills bullarna och toscan fått fin färg. 
 
OBS, bullarna blir lika goda om du väljer att pensla med ägg och
strö pärlsocker på dem innan gräddning.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: