Kolasnitt

 
Ingredienser till ca 30 st
100 gr smör, rumsvarmt
0,75 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 msk sirap
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Instruktioner
 
Sätt ugnen på 175 grader
1. Vispa smör,socker, vaniljsocker och sirap poröst
2. Tillsätt mjöl och bakpulver, Blanda allt till en deg
3. Forma degen till 3 eller 4 fingertjocka längder
4. Lägg dem på bakpapperkläd plåt
5. Platta till varje längd med en gaffel,
så att det bildas längsgående ränder
6. Grädda kakorna mitt i ugnen 10-14 minuter
7. Skär kakorna på snedden medan de ännu är varma.
 
 
För att få kakorna lagom sega, ta ut dem
någon minut "för tidigt" och låt dem
gräddas klart av eftervärmen på plåten
 
 
 
0 kommentarer

Dumlekakor

 
Ingredienser till 24 st
200 gr smör rumsvarmt
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
24 st dumlekolor
1 ask noblesse
Instruktioner
 
Placera ut 24 st folieformar på en plåt
Sätt ugnen på 200 grader
 
1. Blanda alla ingredienser utom kolor och
noblesse till en smidig deg.
2. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet ca 30 minuter
3. Ta ut degen och fördela den i 24 delar
4. Rulla varje del till en boll, och lägg en boll i varje form
5. Tryck ner en dumlekola i varje degboll
6. Du behöver inte trycka ner kolan helt
7. Det gör inget om kakan går sönder
den går i hop vid gräddningen.
 
Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 10-12 minuter 
Direkt efter att kakorna tagits ut, läggs en noblesse på varje kaka
så att den smälter.
Låt kakorna svalna innan du äter dem.
 
 
 
0 kommentarer

Kladdkaka med chokladganache

Ingredienser 
100 gr smör
1,5 dl strösocker
1 dl brun farinsocker strö
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 krm äkta vaniljpulver
1 krm salt
Chokladganache
200 gr mörk choklad (minst 55%)
2 dl vispgrädde
valfri strössel till garnering
Instruktioner:
Sätt ugnen på 200 grader
Spänn ett bakplåtspapper i botten på formen 20 cm i diameter,
om större form ska användas ta receptet x 1,5
 
1.Smält smöret och låt det svalna
2. Blanda strösocker, farinsocker, vaniljpulver och äggen  i en bunke.
Obs ska inte vispas endast blandas ordentligt.
3. I en annan bunke blandas mjöl, kakao och salt
4. Sikta ned mjölblandningen och blanda lite
innan du tillsätter det avsvalnade smöret
5. Blanda allt till en jämn smet.
Obs kladdkake smet skall aldrig vispas.
6. Häll ner smeten i formen 
7. Grädda i mitten av ugnen ca 18-20 minuter
Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös, och färdig i kanterna
Låt svalna ordentligt (gärna att det ställs i kylskåpet över dagen
eller natten)
 
Ganache 
1. Grovhacka den mörka chokladen
om inte chokladknappar används.
Lägg chokladen i en värmetålig form
2. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp
3. Ta bort från värmen precis innan grädden börjar att koka
4. Häll den varma grädden över chokladen och l
åt den stå i 5 minuter
5. Rör om så att grädde och choklad blandas väl
6. Ställ ganachen i kylen, och med 5 minuters mellanrum
rör om i ganachen tills den blir en mjuk och spritsbar form
Det tar ca 20-30 minuter
Spritsa ganachen på kladdkakan och
garnera med valfri strössel.
 
 
 
 
0 kommentarer