Rabarberpaj

Färdigräddad efter 32 minuter 
Nu ska den in i frysen 20 minuter.
Deg
4 dl mjöl
2/3 dl strösocker
110 gr kylskåpskallt smör i mindre bitar.
4 msk kall mjölk
Fyllning
2-3 st rabarberstjälkar skurna i lagom stora bitar och
delade i två delar
2 msk honung
1 msk limesaft
1 msk likör (kan uteslutas)
3 msk mandelmjöl (kan ersättas av kokos eller hasselnötsmjöl)
1 msk rörsocker
1/2 msk maizena 
 
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Deg
1.Blanda mjöl och socker
2. Tillsätt smöret i mindre bitar, nyp, knåda in smöret tills
degen går ihop
3. Tillsätt mjölken och nyp ihop till en smidig deg.
4. Plasta in degen och lägg den i kylen för att vila i 30 minuter.
Det fungerar mycket bra att göra degen dagen före. 
Fyllning
1. Skjölj av rabarberstjälkarna, dela i lagom stora bitar
och dela varje bit i två delar.
2. Blanda honung, limesaft och ev likör till en marinad
3. Lägg rabarbern i marinaden, rör om så att alla bitar
kommer i kontakt med marinaden. 
4. Blanda mandelmjöl,rörsocker och maizena.
5.Tryck ut degen i en form med avtagbar botten,
se till att det blir deg även upp på kanten.
6. Fördela blandningen från steg 4 i botten på formen.
7. Fördela rabarberbitarna i botten på formen.
8. Ställ in formen i frysen 15-20 minuter
9. Pensla kanterna med kall mjölk och strö
strösocker på kanterna
10. Grädda i mitten av ugnen 30-35 minuter.
 
Servera med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde. 
 
 
 
0 kommentarer

Macarons

 
Nu ska de bara in i kylen för att gotta till sig. 
Färdigräddade
Ingredienser
Macarons
70 gr äggvita (2,5 st)
30 gr strösocker (1/3 dl)
70 gr florsocker (1 dl+1 msk)
90 gr mandelmjöl
90 gr florsocker ( 1,5 dl)
Valfri hushållsfärg/karamellfärg ca 6-7 droppar
Ganache 
65 gr mörk choklad
65 gr ljuschoklad 
1,5 dl vispgrädde
25 gr rumsvarmt smör
 
Instruktioner.
Förvara äggvitan i en plastbunke i kylskåpet några dagar,
detta för att vätskan i äggvitan ska dunsta bort.
Ta sedan fram plastbunken/äggvitan i rumstemperatur
dagen innan du ska baka med den.
Börja med ganachen dagen innan du ska baka.
 
Ganache
1. Koka upp grädden
2. Häll den över chokladen och vispa ihop till en emulsion
3. Lägg i smöret och vispa tills det smält ordentligt.
4. För extra friktion och en perfekt emulsion,
kan du på slutet använda en stavmixer.
5. Häll upp ganachen i en spritspåse (utan tyl)
eller plasta direkt mot ganachen.
Låt den svalna i rumstemperatur, förvara sedan
i kylskåp till dagen efter. 
 
Macarons
Sätt ugnen på varmluft 150 grader.
Om du inte har varmluftsugn, använd 2 plåtar
på varandra för att undervärmen inte ska bli för hög.
För varm/hög undervärme gör att macarons blir ihålig. 
 
1. Mät upp 30 gr strösocker och 70 gr florsocker i en skål
och blanda väl.
2. Mät upp 90 gr mandelmjöl och sikta mjölet.
3. Väg upp det siktade mandelmjölet för att kontrollera att det är
90 gram, ev kan det behövas läggas till något/några gram.
4. Blanda 90 gr mandelmjöl och 90 gr florsocker i en skål
5. Sikta mandelmjöl och florsocker blandningen.
6. Vispa äggvitan till ett hårt skum, tillsätt strösocker/florsocker
blandningen ,valfri hushållsfärg och fortsätt att vispa
i ca 2-3 minuter.
7. Sikta ner mandel/florsocker blandningen i marängen
och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.  
Ev kan det behövas sättas till 1-2 tsk äggvita.
8. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter.
Knacka plåten mot ett underlag eller att du slår
med handen under plåten, för att ta bort ev luftblåsor.
9. Grädda i 12 minuter.
10. Ta bort bakplåtspappret med de gräddade macarons
från den varma plåten.
11. När macarons har kallnat, spritsa ganche på hälften
av kakorna och lägg på lock. 
12. Förvaras i en tättslutande låda i kylskåpet eller fryses in.
De ska helst stå tills sig ett dygn innan de serveras. 
 
 
Ganache som blir över, kan med fördel frysas.
Tinas upp i kylskåp och sedan läggs fram i rumstemperatur
strax innan den ska användas.
Obs jag har endast tinat upp den en gång .
Vet inte hur den blir om den fryses och tinas upp flera gånger. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
0 kommentarer

Kanelbullar

Ingredienser 
 Deg
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl strösocker
2 tsk mortlad kardemumma
1 tsk salt
13 dl vetemjöl (780 gr) 
150 gr smör,rumsvarmt
Fyllning
150 gr smör, rumsvamt
1 dl strösocker
2 msk mald kanel
1 msk ströbröd
Pensling och dekoration
1 dl vatten
1 dl strösocker
pärlsocker
Instruktion
Bullarn ska gräddas i ca 10-12 minuter i 225 grader,
sätt ugnen på 250 grader.
När bullarna sätts in i ugnen,sänk värmen till 225 grader.
 

1.Värm mjölken till 37 grader

2. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken

och rör tills jästen löst sig

3. Tillsätt socker, kardemumma, smör.

4. Tillsätt lite mjöl i taget och sist tillsätt saltet

5. Arbeta degen i maskin i 10 minuter.

6. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter

7. Blanda smör, kanel, socker och ströbröd till fyllningen.

8. Tag upp degen på ett lätt mjölat bakbord,

dela degen i två delar. (lättare att hantera degen)

9. Knåda och kavla ut del 1 av degen till en rektangen,

bred hälften av fyllningen över rektangeln.

Vik degen en gång långsida mot långsida.

Kavla ett par gånger för att få en jämn deg att skära i 

10. Skär centimetertjocka remsor. Rulla remsan två gånger runt fingrarna,

sno änden över hela bullen och fäst den under bullen.

Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.

11. Täck bullarna med bakduk och låt jäsa 30 minuter

12. Sätt ugnen på 250 grader (obs ska sänkas till 225)

13. Baka bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter

14. Koka upp vatten och socker till en sockerlag.

Pensal bullarna med sockerlag direkt efter att

bullarna tagits ut ur ugnen och strö på pärlsocker.

Lägg bullarna på galler och låt svalna

 

 

 

 
 
 

 

 
 
0 kommentarer