Falska wienerbröd

Falska wienerbröd
 
      
 
Deg
50 gr jäst
3 dl kall mjölk 3%
180 gr rumsvarmt smör
8 dl vetemjöl (480 gr)
1 dl strösocker (90 gr)
2 tsk vaniljsocker
Fyllning
100 gr rumsvarmt smör
1 dl strösocker (90 gr)
2 msk vaniljsocker
Vaniljkräm
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl mjölk 3 %
1 dl strösocker (90 gr)
4 ägggulor
2 msk majsstärkelse (16 gr)
15 gr rumsvarmt smör
Glasyr
1,5 dl florsocker
1 msk färskpressad citronsaft
Instruktioner
Vaniljkrämen
1. Koka upp mjölk och vaniljpulver i en tjockbottnad kastrull. ta sedan av från värmen
2. Vispa socker, majsstärkelse och äggulor fluffigt med elvisp
3. Tillsätt mjölken i en tunn stråle, fortsätt att vispa
4. Häll tillbaks allt i kastrullen och fortsätt att vispa hela tiden, tills krämen tjocknat
5. Ta av från värmen och häll krämen i en kall skål
6. Tillsätt smöret och vispa in det i krämen 
7. Häll upp i en kall skål och ställ det svalt att kallna (täck krämen med gladpack direkt på ytan)
Fyllning
1.Rör ihopp allla ingredienser i en bunke och ställ åt sidan.Man kan använda elvisp, men bättre om man arbetar ihop den med en slikepott. 
Deg
1.Blanda ihop alla ingredienserna i en bunke, gärna i din köksassistent. Arbeta ihop till en smidig deg
2.Tryck ut degn i en långpanna 40x30 cm, klädd med bakplåtspapper.
3 .Bred ut fyllningen på degen
4. Bred även ut vaniljkrämen ovanpå degen (ovanpå fyllningen)
5. Låt kakan jäsa i rumstemperatur i 1 timme.
6. Sätt ugnen på 225 grader i god tid
7. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills den fått en gyllene färg.
8. Ta ut och svalna medan du gör glasyren
Glasyr
1. Blanda florsocker med citronsaft. 
2. Ringla glasyren över kakan när den svalnat. 
3. Skär i lagom stora rutor.
 
Receptet hämtat ur Frida Skattbergs bok Baka i långpanna deluxe
 
OBS om du använder torrjäst, ta då undan 1 dl mjöl blanda i torrjästen och låt det stå i 10 minuter, så att jästen aktiveras.