Choklad och kokosrutor

Choklad och kokosrutor
 
 
 
  
 

Chokladkaka

  • 175 g smör, mjukt
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl kakao (av god kvalitet)
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 krm salt
  • 3 ägg (ekologiska)
  • 1,5 dl vetemjöl

Tosca

  • 75 g smör
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 0,75 dl matlagningsgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 200 g riven kokos

 

Instruktioner

  1. Chokladkaka
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och strösocker vitt och krämigt.
  3. Rör ner kakao, sirap och salt.
  4. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.
  5. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form (ca 20 x30 cm) med kant och fyll den med smeten.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Prova med en sticka, stickan ska vara lite kladdig.
  7. Låt kakan svalna.
  8. Toscasmet
    Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker i en kastrull och koka samman 5 minuter.
  9. Tillsätt kokosflingor och låt koka upp.
  10. Häll toscasmeten över kakan och grädda ytterligare 10 minuter.
 
Receptet kommer från Leila Linderholm.