Enkla frallor

Enkla frallor
 
        
 
Ingredienser till ca 10 st à 80 gr 
8 dl vetemjöl (480 gr)
2 tsk salt
1 tsk torrjäst för matbröd ( blå)
4 dl kallt vatten
Valfri smaksättning tex russin, valnötter
Flingsalt att toppa med 
.
 
INSTRUKTIONER:

1.    I en stor skål blanda de torra ingredienserna, inklusive valfri smaksättning, med en sked eller träslev. Tillsätt vatten och blanda väl. Degen är klibbig. Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur i 12–18 timmar.

2.    Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Ta upp degen på väl mjölat bakbord och dela med en degskrapa eller kniv i 7–8 bitar. Mjöla ytan lätt och dra ihop varje bit till en boll. Lägg bröden på bakplåtspapper med skarven neråt. Låt frallorna jäsa under en kökshandduk i 15 – 30 minuter. 

3.    Strö flingsalt över och grädda i mitten av ugnen för 20–25 minuter (beroende på ugn och hur välgräddad skorpa du vill ha).

4.    Låt frallorna kallna på galler. Vill du ha mjukare skorpa, täck med en handduk. 

Tips

o   Degen ska vara klibbig

o   Mjöla underlaget/bakbordet rikligt

o   Mjöla dina händer rikligt

o   Hantera den färdigjästa degen så lite som möjligt när du formar till frallor så du behåller kvar all luft i brödet

 OBS. jag har valt att göra 1 deg i varje bunke istället för att göra dubbel i en bunke. Degen jäser så pass mycket på 12-18 timmar så för att slippa riskera att degen jäser över, väljer jag det alterantivet.

Grundreceptet : Cookiesandsweets.se där receptet heter Enkla valnötsfrallor.