Brownies med topping

Brownies med topping
 
     
Ingredienser
Browniebotten
100 gr smör
250 gr mörk choklad, grovhackad
2, 5 dl strösocker
4 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
2 msk bryggkaffe
2,5 dl vetemjöl
en nypa salt
100 gr mörk choklad grovhackad
Topping
50 gr smör
125 gr ljus eller mörk choklad, hackad
1 dl sötad kondenserad mjölk
 
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
Fodra en form 20 x 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan
Browniebotten
1. Smält smör och choklad (250 gram) i en kastrull på spisen och rör om tills blandningen är jämn.
2. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt strösocker. Blanda väl
3. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig vispning.
4. Tillsätt vaniljsocker och kaffe och blanda jämnt
5. Vänd ned de torra ingredienserna i smeten. 
6. Blanda den hackade chokladen i smeten och häll den i formen.
7. Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Mitten ska ha satt sig men inte vara torr.
Topping
1.Smält smör och choklad i en kastrull på spisen. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt den kondenserade mjölken, vispa jämnt.
2. Låt svalna i 10 minuter.
3. Häll toppingen över kakan, jämna till ytan vid behov. Strö över strössel, nötter eller hackad choklad innan chokladen stelnat. Låt kakan stå kallt i minst 1 timme eller tills chokladen har stelnat. Skär i lagom bitar.
 
Kakan går bra att frysa eller förvara i lufttät burk i kylen
Receptet kommer från boken Simonas Söta Sagolika bakverk för fest och fika. Simona Muntean