Frukostfrallor på surdeg

Frukostfrallor på surdeg
        
Ingredienser för 6 stora frallor
50 gr (0,5 dl) vetesurdegsgrund
250 gr (2,5 dl ) vatten
3 gr jäst ( 1/4 tsk torrjäst)
350 gr (6 dl ) vetemjölspecial
7 gr ( 1tsk) salt
10 -30 gr valfri av solroskärnor, hela linfrön eller pumpakärnor
Dag 1, tidig kväll
1.Rör ihop allt, utom saltet för hand i en bunke
2. Låt vila i 30 minuter, tillsätt saltet och blanda någon minut
3. Täck med plast och låt jäsa i 1-1,5 timme
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord
5. Dela i 6 lika stora delar.
6. Rundriv bitarna ( se beskrivning)
7. Lägg dem på en bricka med bakplåtspapper på en bricka.
8. Täck med plastfolie så att degen inte torkar
9. Ställ in i kylskåpet
 
Dag 2, morgon
1. Ta fram bullarna från kylskåpet och sätt på ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en oöm plåt på nedersta hyllan
2. Låt ugnen bli riktigt varm.
3. Pensla eller spraya vatten på bröden och strö på valfri kärnor
4. Sätt in brödet i ugnen på den varma plåten.
5. Lägg in några isbitar på den nedre plåten.
6. Sänk värmen till 250 grader och låt bröden stå i 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
 
Rundriv: Ta en av bitarna.
1.Platta ut degen lite 
2 .Vik in kanterna mot mitten, snurra lite på degen, vik in mott mitten, fortsätt så tills ett helt varv är vikt och snurrat.
3. Knip ihop degen i mitten
4. Vänd degen med skarven mot bordet, och snurra degen med kupade händer.
5. Nu får den sin runda fina form samtidigt som man spänner ytan ytterliggare.
 
Receptet kommer från boken Surdegsbröd av Martin Johansson