Kalljästa Surdegsbaguetter

Kalljästa Surdegsbaguetter
 
 Surdeg
25 gr (2 msk) surdegsgrund
100 gr (1dl) vatten
100 gr (1,5 dl) vetemjöl special
Deg
vetesurdegsgrunden
500 gr (5dl ) vatten
750 gr (12,5 dl) vetemjöl special
15-20 gr (1 msk) salt
Surdegsgrund
1.Blanda surdegsgrund med vatten och mjöl i en bunke, täck med lock eller plastfolie.
2. Låt stå i rumstemperatur tills surdegen har bubblat upp. Det tar mellan 6-10 timmar
 
Deg
1. Spara ca 2 msk av surdegsgrunden i en bunke i kylskåpet.
2. Rör ihop resterande mängd av surdegsgrunden med övriga ingredienser till en deg i en bunke
3. Rör i hop för hand eller i en degblandare i 5 minuter tills degen precis går ihop 
4. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt vila 1 timme.
5. Vik degen: ta tag i dess ytterkant med fuktig hand, dra försiktigt ut degen och vik in den mot mitten. Fortsätt på samma sätt tills du har gått varvet runt. Täck bunken och låt degen vila 1 timme.
6. Skrapa upp degen på ett mjölat bakbord (använd vetemjöl) och dela degen i 5 lika stora bitar.
7. Vik varje bit till ett litet paket genom att först vika in sidorna mot mitten, och sedan rulla ihop den uppifrån
8. Låt degbitarna vila i cirka 20 minuter. Täck med en handduk.
9. Lägg degbitarna med släta sidan nedåt, och tryck till den lite med handen.
10. Vik överkanten mot mitten, och tryck till kanten
11. Gör likadant underifrån så att ändarna möts på mitten. Tryck ihop med fingrarna
12. Vik degen så att över och underkant möts. Tryck till med tummarna så att ändarna fastnar i varandra och du får en slät rulle.
13. Rulla till en baguette och avsluta med att spetsa till ändarna.
14. Låt baguetterna jäsa med skarvarna uppåt på en rikligt mjölad handduk.Dra upp handduken mellan baguetterna så att de inte jäser ihop. Eller om du har baguettbakplåt, kan du lägga baguetterna på den. Obs den måste mjölas ordentligt först
15. Täck med en handduk
16. Låt jäsa i 1-2 timmar i rumstemperatur, följt av 10-12 timmar i kylskåpet
17 Sätt ugnen på 250 grader över- och undervärme i god tid, minst 30 minuter före gräddning
18. Om du har jäst baguetterna på en handuk: lyft över dem försiktigt på en plåt med bakplåtspapper.
19. Om du har jäst baguettern  på en baguetteplåt behöver du ett galler eller en bakplåt i ugnen att ställa bakplåten på. De ska gräddas i baguetteplåten.
20. Gör några längsgående snitt i varje baguett.
21. Sätt plåten mitt i ugnen och låt grädda tills de har fått ordentligt med färg, 20-25 minuter.
22. Låt svalna på galler.
 
Grundrecept från boken BRÖD,BRÖD,BRÖD av Martin Johansson