Vaniljnystan

Vaniljnystan
 
  

Vaniljnystan, 20-30 st

5 dl mjölk
50 g röd jäst
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker (90gr)
1 tsk salt
12-13 dl (720-780 gr) Manitoba Cream alt vetemjöl special + lite till utbakning
 

Fyllning:
150- 200 g rumsvarmt smör
1 dl vaniljsocker (60gr)
1 dl florsocker ( 60 gr)
 

Pensling:
1 ägg
pärlsocker

Instruktioner:

Sätt ugnen på 225 grader.
1. Ljumma mjölken till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt smöret i små bitar tillsammans med socker och salt.
3. Tillsätt mjölet och arbeta degen i 10 minuter i maskin, eller dubbelt så lång tid för hand.
4. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Kavla ut till en stor rektangel på ca 60x40cm.
6. Bred ett tunt lager fyllning på degen.Vik degen en gång långsida mot långsida. Kavla ett par gånger för att få en jämn deg att skära i.
7. Skär tunna strimlor på ca 1,5 cm. Dra i dem lite försiktigt, snurra remsan och snurra ihop remsan till ett nystan och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
8. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter. 
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
10. Baka bullarna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
11. Låt bullarna kallna på galler.

Obs om torrjäst används ta 1-2 dl mjöl, blanda i torrjästen, blanda ordentligt. Låt stå i 10 minuter, då är jästen aktiverad och klar att användas. 

Dela gärna delen i två delar, lättare att hantera degen.

Grundreceptet kommer från fredriksfika.allas.se