Lyxiga tekakor

 
 
Ingredienser för ca 30 st
50g färsk jäst (alt i pkt torrjäst) 
75g smör
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
3 msk strösocker
2 tsk salt
1 ägg
Ca 13 dl vetemjöl ( jag använder Special vetemjöl 780 gr) 
 
 

Instruktioner.

Sätt ugnen på 225 grader

1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, vätskan ska bli max 37 grader varm men gärna lite ljummen.

3. Häll blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

4. Tillsätt salt, ägg och socker och blanda runt.

5. Tillsätt sedan vetemjöl under knådning. Degen ska bli smidig och inte klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet lätt torrt. Kör degen i maskin ca 7-10 minuter.

6. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. 
7. Kavla ut degen så den blir ungefär 1 cm tjock ev något tjockare.

8.Stansa sedan ut runda tekakor med en rund form. Lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.  

9. Låt dem jäsa ca 30 minuter och sätt sedan in dem i ugnen ca 8-10 minuter.

Om du använder torrjäst: Ta undan 1-2 dl vetemjöl, blanda i torrjästen, låt stå i 10 minuter. Blanda i torrjäst/mjöl blandningen i vätskan.