Tekakor klassiska

Ingredienser för ca 30 st 
50 gr jäst
6 dl fingervarm mjölk
75 gr rumsvarmt smör
2 tsk salt
0,5 dl ljus sirap
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
 
Instruktioner:
Sätt ugnen på 250 grader
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken
2. Rör om till jästen lösts upp.
3. Tillsätt smör, salt, sirap.
4. Tillsätt rågsikt och vetemjöl lite i taget
5. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter
6. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
7. Mjöla degen och kavla ut den, ca 1 1/2 cm tunn
8. Stansa ut runda kakor i degen, ca 10 cm i diameter
9. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
10. Nagga brödet med en gaffel
11. Låt jäsa under bakduk i 20-30 minuter
12. Grädda tekakorna mitt i ugnen i 7-9 minuter.
13. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.