Kardemumma bullar

Ingredienser för ca 24-29 st
Deg
5 dl mjölk
50 gr jäst
1 dl strösocker
1 msk mortlad kardemumma
1 tsk salt
13 dl vetemjöl (780 gr) 
150 gr smör,rumsvarmt
Fyllning
150 gr smör, rumsvamt
1 msk mortlad karemumma 
1 dl strösocker
1 msk ströbröd
Pensling och dekoration
1 ägg
2 tsk mortlad kardemumma
2 msk rårörsocker
 
Instruktion:
 
Bullarn ska gräddas i ca 10-12 minuter i 225 grader,
sätt ugnen på 250 grader.
När bullarna sätts in i ugnen,sänk till 225 grader.
 
1.Värm mjölken till 37 grader
2. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken
och rör tills jästen löst sig
3. Tillsätt socker, kardemumma, smör.
4. Tillsätt lite mjöl i taget och sist tillsätt saltet
5. Arbeta degen i maskin i 10 minuter.
6. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i 30 minuter
7. Rör i hop ingredienserna till fyllningen.
8. Tag upp degen på ett lätt mjölat bakbord,
dela degen i två delar. (lättare att hantera degen)
9. Knåda och kavla ut del 1 av degen till en rektangen,
bred fyllningen över rektangeln och vik den dubbel.
Långsida mot långsida.
10. Skär hela degen i 1 cm tunna strimlor, börja med en strimla
och nysta ihop till en boll. skarva med en eller två strimlor
tills du har ett fint nystan
11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, 
gör steg 9-10 med del 2 av degen.
12. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt,
låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
13. Vispa upp ägget.
14 Blanda rårörsocker och kardemumma.
15. Pensla bullarna med ägget
och strö över socker/kardemumma blandningen
16. Grädda i ugnen 10-12 minuter tills bullarna har fått fin färg
17. Låt svalna på galler.
 
 
Tips:
1. Använd Vetemjöl special när man bakar bullar.
2. Sätt ugnen 25 grader högre än vad bullarna ska
gräddas i. Sänk till rätt temperatur när plåten är i ugnen
(När ugnsluckan öppnas så sänks värmen i ugnen
pga att kall luft kommer in)
 
Bullarna är bakade utifrån Fredrik Nylèns bok. Baka bullar.
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: