Popcornkaka med kolasås

 
Färdig att ätas 
Popcorn täckta med kolasås, ska nu kallna
och brytas isär i mindre delar
Ingredienser 
Popcorn
3 msk matolja
1 dl opoppade popcorn
Kolasås
2 dl råsocker
3 msk ljus sirap
60 gr smör
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk flingsalt
Kladdkaka
3 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
150 gr smör
100 gr mörk choklad, 60%
 
Instruktion
Sätt ugnen på 175 grader, smörj en form med löstagbar kant
ca 24 cm i diameter.
Popcorn
1. Hetta upp olja i en stor kastrull på medelhög värme
2. Poppa popcornen
3. Häll upp popcornen i en stor skål
Kolasås
1. Rör i hop alla ingredienserna till kolasåsen i kastrull,
koka upp på medelhög värme
2. Låt koka tills allt socker smält (spara undan lite kolasås)
3. Tillsätt en fjärdedel av popcornen.
4. Rör om tills alla popcorn blvit täckta.
5. Sprid ut karamellpopcornen på en plåt
med bakplåtspapper och låt svalna
Kladdkaka
1. Rör ihop ägg och strösocker i en bunke
2. Tillsätt mjöl,kakao,vaniljsocker och salt
Rör ihop till en tjock smet (obs vispa inte in luft)
3. Smält smöret i en kastrull på låg värme
4. Rör ner chokladen och fortsätt röra till
chokladen smält
5. Rör ned smörblandningen i äggsmeten,
arbeta ihop till en slät smet
6. Häll smeten i formen, häll över popcorn, tryck ned dem lite
7. Grädda kakan i ugnen i ca 20 minuter, låt svalna helt.
Gärna över natt i kylskåpet
8. Toppa kakan med kolapopcorn och ringla ev lite kolasås över.
 
Recept: Kladdkakor Deluxe,Frida Skattberg