Chokladpaj

 
 
Ingredienser till ca 14 bitar
Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 dl florsocker
70 gr smör
1 äggula
Fyllning
400 gr mjölkchoklad
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl starkt kaffe eller någon god likör ( jag använde Cointreau)
 
Form ca 11x35 cm med avtagbar botten.
Smörj och pudra formen med lite mjöl
Ugnstemperatur 175 grader
 
Pajdeg
 
1.  Blanda alla torra ingredienser
2. Tillsätt smöret i mindre bitar
3. Krama ihop de torra ingredienserna med smöret.
4. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg.
Obs arbeta inte för länge med degen, så att gluten bildas.
5. Plasta in degen och låt den vila kallt 20-30 minuter.
6. Kavla ut degen tunt på ett lätt mjölat bakbord,
klä formen med degen.
7. Låt formen vila kallt 20 minuter
8. Picka botten så att den inte blåser upp vid gräddningen
9. Klä sidorna med folie
10. Grädda mitt i ugnen i 25-27 minuter,
ta bort folien från kanterna och grädda ytterliggare i 2 minuter
11. Låt pajskalet svalna
 
Fyllning
 
 
1.Smält chokladen över ett vattenbad
2.Koka upp mjölk och kaffe alt likör
3. Häll blandingen öven den smälta chokladen.
4 Blanda chokladen och grädd/kaffe
5. Rör om väl så att allt blandas.
Man kan med fördel använda stavmixern för att få en slät fyllning
6. Häll fyllningen i pajskalet och låt svalna lite
innan du ställer in den i kylen några timmar tills den blir helt kall.
 
Dekorera pajen med tex strössel
Pajen blir rätt så söt, så det passar bra att bryta av det söta
med tex vaniljglass.