Bärtarteletter

 
 
 
 
Ingredienser för 8 -12 st
100 gr florsocker eller strösocker
200 gr mjukt smör
300 gr mjöl
1 ägg (50-55 gr)
 
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
 
1. Blanda socker och mjöl 
2. Lägg i smöret i bitar, krama in smöret delvis i mjöl/socker 
3. Gör en grop och lägg i ägget. 
4. Kram ihop till en smidig deg.
Obs arbeta inte för mycket så att det bildas gluten.
5. Plasta in degen och lägg den kallt ca 30 minuter.
6. Kavla degen ca 3-4 mm tjock, använd lite mjöl på bakbordet
så att degen inte fastnar.
7. Stansa ut rundlar som är lite större än formarna
8. Tryck ut degen i formen,
skär bort överflödig deg med en skarp kniv.
Nagga botten så att inte botten blåser upp när du gräddar dem.
9. Ställ in formarna i kylen i 30 minuter
10. Använd bakkulor ovanpå ett bakpapper
eller klä in kanterna med folie
11. Grädda i ca 15 minuter.
12. Låt kallna helt innan du fyller den med valfri fyllning.
 
Jag valde vaniljkräm och jordgubbar.
Men den blir mkt god med en chokladganache
och lättvispad grädde.
 
Deg som du får över kan frysas in och förvaras i 2 månader.