Macarons

 
Nu ska de bara in i kylen för att gotta till sig. 
Färdigräddade
Ingredienser
Macarons
70 gr äggvita (2,5 st)
30 gr strösocker (1/3 dl)
70 gr florsocker (1 dl+1 msk)
90 gr mandelmjöl
90 gr florsocker ( 1,5 dl)
Valfri hushållsfärg/karamellfärg ca 6-7 droppar
Ganache 
65 gr mörk choklad
65 gr ljuschoklad 
1,5 dl vispgrädde
25 gr rumsvarmt smör
 
Instruktioner.
Förvara äggvitan i en plastbunke i kylskåpet några dagar,
detta för att vätskan i äggvitan ska dunsta bort.
Ta sedan fram plastbunken/äggvitan i rumstemperatur
dagen innan du ska baka med den.
Börja med ganachen dagen innan du ska baka.
 
Ganache
1. Koka upp grädden
2. Häll den över chokladen och vispa ihop till en emulsion
3. Lägg i smöret och vispa tills det smält ordentligt.
4. För extra friktion och en perfekt emulsion,
kan du på slutet använda en stavmixer.
5. Häll upp ganachen i en spritspåse (utan tyl)
eller plasta direkt mot ganachen.
Låt den svalna i rumstemperatur, förvara sedan
i kylskåp till dagen efter. 
 
Macarons
Sätt ugnen på varmluft 150 grader.
Om du inte har varmluftsugn, använd 2 plåtar
på varandra för att undervärmen inte ska bli för hög.
För varm/hög undervärme gör att macarons blir ihålig. 
 
1. Mät upp 30 gr strösocker och 70 gr florsocker i en skål
och blanda väl.
2. Mät upp 90 gr mandelmjöl och sikta mjölet.
3. Väg upp det siktade mandelmjölet för att kontrollera att det är
90 gram, ev kan det behövas läggas till något/några gram.
4. Blanda 90 gr mandelmjöl och 90 gr florsocker i en skål
5. Sikta mandelmjöl och florsocker blandningen.
6. Vispa äggvitan till ett hårt skum, tillsätt strösocker/florsocker
blandningen ,valfri hushållsfärg och fortsätt att vispa
i ca 2-3 minuter.
7. Sikta ner mandel/florsocker blandningen i marängen
och blanda med slickepott tills marängen börjar bli lite lös.  
Ev kan det behövas sättas till 1-2 tsk äggvita.
8. Spritsa ut blandningen på bakplåtspapper ca 3 cm i diameter.
Knacka plåten mot ett underlag eller att du slår
med handen under plåten, för att ta bort ev luftblåsor.
9. Grädda i 12 minuter.
10. Ta bort bakplåtspappret med de gräddade macarons
från den varma plåten.
11. När macarons har kallnat, spritsa ganche på hälften
av kakorna och lägg på lock. 
12. Förvaras i en tättslutande låda i kylskåpet eller fryses in.
De ska helst stå tills sig ett dygn innan de serveras. 
 
 
Ganache som blir över, kan med fördel frysas.
Tinas upp i kylskåp och sedan läggs fram i rumstemperatur
strax innan den ska användas.
Obs jag har endast tinat upp den en gång .
Vet inte hur den blir om den fryses och tinas upp flera gånger. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: