Surdegsbröd med russin #Surdegsgrund#vetemjölspecial#russin

Surdegsbröd med russin

Färdiga att ätas
 Välmående Surdegsgrund 
Färdiga för ugnen. Skall bara läggas över på varm baksten
 
 Ingredienser till 2 bröd
Surdegsgrund 
Dag 1,Kväll
100 gr vetesurdegsgrund
100 gr ljummet vatten
100 gr vetemjöl special
Mata surdegsgrunden:
Häll ut ca halva mängden surdegsgrund som du har kvar sedan förra bakningen.
(Jag sparar alltid min surdegsgrund i kylskåpet till det är dags att mata den igen)  
Blanda vetersurdegsgrund, vatten och mjöl i en glasburk eller annan bunke som du täcker med plastfolie.
Låt stå varmt under natten. 
Dag 2,Morgon:
 160 gr av surdegsgrunden 
500 gr vatten
10 gr jäst ( kan uteslutas)
800 gr vetemjölspecial
20 gr salt.
Om du vill ha russin i brödet, skall russinen blötläggas i minst 10 minuter. Kram sedan ut vattnet ur russinen.
Jag hade ca 1 1/2 dl blöttlagda russin.
Sätt ugnen på 275 grader med en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.
Instruktion:
1. Blanda alla ingredienser utom saltet, och kör i 5 minuter på låg hastighet. Kör sedan i 3 minuter på högre hastighet.
2. Tillsätt saltet och ev russinen och kör ytterliggare i 2 minuter.
3. Degen skall ha bra spänst och släppa en aning från bunkens kanter.
Testa att glutentrådar bildats, genom att ta upp en bit deg och "dra i den" den ska hålla ihop.
4. Känns den inte klar, låt vila i 5 minuter och kör sedan i några minuter till. 
5. Smörj en plastlåda med raps-olja. lägg över degen i plastlådan och sätt på locket.
6. Degen skall jäsa till dubbelstorlek, tar ca 2 timmar.
7. Efter 60 minuter, viker du degen. 
8. Blöt händerna och vik degen från vänster in mot mitten, från höger in mot mitten, uppifrån och nedifrån.
9. Vikning skall göras ytterliggare 2 gånger med 30 minuters mellanrum. Degen skall spännas. 
10. Vänd upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Utan att trycka ut luften ur degen,
dra ut en av bitarna till en cirka 20x30 cm stor rektangel och vik ihop den på längden. Gör samma moment  med den andra degbiten
11. Lägg bröden i jäskorgar som är ströade med mjöl.  Om du inte har jäskorgar lägg brödet på ett bakplåtspapper. 
12. Lägg över brödet på den varma bakstenen eller bakplåten. Lägg samtidigt några isbitar/vatten på den     undre plåten. 
13. Sänk genast temperaturen till 250 grader.
14. Efter 15 minuter skall ugnsvärmen sänkas till 200 grader. Sätt samtidigt in en termomerer i en av limporna.
15. Ta ut dem efter 30-35 minuter. Innetemperatur på brödet ca 96 grader. Låt dem svallna på ett galler.