Äppelkaka med mandelmassa

Äppelkaka med mandelmassa
 

Äppelkaka på mandelmassa, 10 bitar

4 ägg

400 g riven mandelmassa

100 g smör

1 tsk bakpulver

1 tsk nymalen kardemumma  


Topping
:
2-3 äpplen 
2 tsk kanel
1 msk strösocker
0,5 dl mandelspån
2 msk pärlsocker


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform på 20 cm i diameter, smörja och "bröa" kanterna med kokos eller glutenfritt ströbröd om du vill göra den glutenfri, annars kan man ta vanligt ströbröd. 
3. Dela äggen i två separata bunkar. Vispa ihop äggulor, riven mandelmassa, smälta smöret, bakpulver och kardemumman. 

4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd försiktigt ner dem i mandelmassesmeten.

5. Fyll formen med smeten. 
6. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt, vänd i kanel och socker, tryck ner äppelskivorna i smeten och toppa med mandelspån och pärlsocker. 
7. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 min. Känn med en sticka att den kommer ur ren ur kakan. 
8. Låt kakan vila i 10 minuter i formen. För över kakan på ett fat och låt svalna helt.