Äppelkaka med mandelmassa
Äppelkaka på mandelmassa, 10 bitar
4 ägg
400 g riven mandelmassa
100 g smör
1 tsk bakpulver
1 tsk nymalen kardemumma
Topping
:
2-3 äpplen
2 tsk kanel
1 msk strösocker
0,5 dl mandelspån
2 msk pärlsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något.
2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform på 20 cm i diameter, smörja och "bröa" kanterna med kokos eller glutenfritt ströbröd om du vill göra den glutenfri, annars kan man ta vanligt ströbröd.
3. Dela äggen i två separata bunkar. Vispa ihop äggulor, riven mandelmassa, smälta smöret, bakpulver och kardemumman.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vänd försiktigt ner dem i mandelmassesmeten.
5. Fyll formen med smeten.
6. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt, vänd i kanel och socker, tryck ner äppelskivorna i smeten och toppa med mandelspån och pärlsocker.
7. Grädda i mitten av ugnen i 35-40 min. Känn med en sticka att den kommer ur ren ur kakan.
8. Låt kakan vila i 10 minuter i formen. För över kakan på ett fat och låt svalna helt.