Äppelkaka Kristinas

Äppelkaka Kristinas
 
 

Äppelkaka, 8 bitar

100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 ägg
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1,5 dl vispgrädde
2 äpplen
0,5 msk kanel
2 msk strösocker
ev. 1 msk rårörsocker

 

Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 175 grader, smöra och bröa en form på 22-24cm. Det går bra med en ugnssäker stekpanna också.
2. Rör ihop smör och socker, rör ner ägget.
3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten.
4. Häll i grädden och rör snabbt ihop till en tjock smet. Fördela smeten i formen.
5. Skala, kärna ur och skiva äpplen och blanda med socker och kanel.
6. Tryck ner äpplena till ungefär hälften i ett snyggt mönster. Strö ev. rårörsocker över hela.
7. Grädda 40-45 minuter i mitten av ugnen. Känn med sticka att den är klar innan du tar ut kakan. Låt den svalna.