Gotlandslimpa

Gotlandslimpa
 
 
 Dag 1:
9 dl rågsikt (9 dl motsvarar 500 g)
1 msk salt
7 1/2 dl vatten
2 tsk ättiksprit (12%)
Dag :2
50 g färsk jäst
2 msk vatten
3 msk malda pomeransskal alt 2-3 msk brödkryddor
2 msk mörk sirap eller brödsirap
ca 11 dl vetemjöl special (11 dl motsvarar ca 660 g)
Pensling
1 msk mörk sirap eller brödsirap
1 msk kaffe
 
Dag 1: Blanda rågsikt och salt i köksmaskinens bunke. Värm vattnet till ca 70˚C. och tillsätt ättikspriten. Häll vattnet över mjölet och arbeta ihop till en deg. Täck med plast eller bakduk. Låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
 
Dag 2: Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner jästblandningen, pomeransskal och sirap i degen från dag 1. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen ca 10 minuter. Strö över lite mjöl, täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 1 timme.
 
Ta upp degen på en mjölad bänk. Arbeta ihop degen med ev. resten av mjölet och dela den i 2 delar (för 2 bröd). Forma till runda bröd och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel. Lägg på en bakduk och låt jäsa ca 40 minuter. Sätt ugnen på 200˚C.
 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.
 
Pensling: Blanda sirap och kaffe och pensla bröden när de tagits ut ur ugnen.
 
Låt bröden svalna på galler inlindad i bakduk.
 
Recept från ICA.se