Koulourakia,grekiskt påskkaka

Koulourakia
 
 
Ingredienser
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 300 g florsocker
  • 4 medelstora ägg,
  • 1 msk vaniljextrakt
  • 2 1/3 dl rumstempererad mjölk
  • Rivet skal från 2-3 apelsiner
  • 1 kg vetemjöl
  • 13 g hjorthornssalt alternativt en blandning av 1/2 tsk bikarbonat och 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 ägg till pensling
  • 2 msk mjölk
  • Orostade sesamfrön

Instruktioner

Värm ugnen till 200 grader
  • Mixa smöret med florsockret i en skål i c:a 10 till 15 minuter tills blandningen är fluffig.
  • Värm mjölken tills den är ljummen. Lös upp hjorthornssalt i mjölken.
  • Tillsätt äggen i smörblandningen ett i taget.
  • Häll i vaniljextraktet, mjölken (uppblandad med hjorthornssaltet), apelsinskalet och blanda. Häll i mjölet, lite i taget.
  • Knåda degen tills allt är bra uppblandat och degen är mjuk och inte längre för klibbig. Låt degen jäsa i c:a 20 minuter.
  • Ta lite av degen och rulla till en lång rulle. Skär rullen i c:a 6 cm långa bitar. Vrid rullen till flätor, snurror eller runda kakor. Lägg kakorna på ett smort bakplåtspapper på en plåt.
  • Vispa ägget med lite mjölk. Pensla blandningen över kakorna. Strö över lite sesamfrön.
  • Grädda kakorna i 15 till 20 minuter eller tills de har blivit gyllenbruna.
Jag gör oftast enbart halvdeg.