Koulourakia,grekiskt påskkaka
![](https://cdn1.cdnme.se/4760371/9-3/d0bc9f86-f43a-43f5-b12d-a44b949af71f_63725fe32a6b223a82bfbfc0.jpg)
![](https://cdn3.cdnme.se/4760371/9-3/aaface39-5781-4ccb-897f-8afb6d759ee1_625596ca9606ee51ba3d71d9.jpg)
Ingredienser
- 250 g rumsvarmt smör
- 300 g florsocker
- 4 medelstora ägg,
- 1 msk vaniljextrakt
- 2 1/3 dl rumstempererad mjölk
- Rivet skal från 2-3 apelsiner
- 1 kg vetemjöl
- 13 g hjorthornssalt alternativt en blandning av 1/2 tsk bikarbonat och 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 ägg till pensling
- 2 msk mjölk
- Orostade sesamfrön
Instruktioner
Värm ugnen till 200 grader
- Mixa smöret med florsockret i en skål i c:a 10 till 15 minuter tills blandningen är fluffig.
- Värm mjölken tills den är ljummen. Lös upp hjorthornssalt i mjölken.
- Tillsätt äggen i smörblandningen ett i taget.
- Häll i vaniljextraktet, mjölken (uppblandad med hjorthornssaltet), apelsinskalet och blanda. Häll i mjölet, lite i taget.
- Knåda degen tills allt är bra uppblandat och degen är mjuk och inte längre för klibbig. Låt degen jäsa i c:a 20 minuter.
- Ta lite av degen och rulla till en lång rulle. Skär rullen i c:a 6 cm långa bitar. Vrid rullen till flätor, snurror eller runda kakor. Lägg kakorna på ett smort bakplåtspapper på en plåt.
- Vispa ägget med lite mjölk. Pensla blandningen över kakorna. Strö över lite sesamfrön.
- Grädda kakorna i 15 till 20 minuter eller tills de har blivit gyllenbruna.
Jag gör oftast enbart halvdeg.