Kanelbullekladdkaka
Ingredienser
Grundsmet
250 g smör
3,5 dl strösocker
1 msk malen kanel
2 tsk malen kardemumma (kan uteslutas)
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
Fyllning
1,5 dl av grundsmeten
2 msk malen kanel
0,5 dl farinsocker
pärlsocker till garnering
Receptet bakas i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger en kanelbullekladdkaka på ca 10-12 bitar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
- Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
- I en bunke blandar du försiktigt ihop smör, strösocker, 1 msk kanel, ägg, vetemjöl, kardemumma och vaniljsocker bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
- Lägg 1,5 dl av smeten i en skål och blanda ihop det med 2 msk malen kanel och farinsocker.
- Nu har du alltså en ljusare smet och en mörkare smet.
- Häll upp den ljusare smeten i formen.
- Lägg den mörkare smeten i en spritspåse och spritsa ut ett kanelbullemönster på kakan. Har du ingen spritspåse kan du klicka ut mönstret med en sked eller hälla ut det med en bägare. Toppa med pärlsocker.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
- Låt kladdkakan svalna helt och håller i kylskåpet (helst över natten) innan du serverar den.
Servera gärna med lite lättvispad grädde eller vaniljglass.