Äppelpaj de luxe
Mördegsbotten
- 120 g smör, rumstempererat
- 180 g vetemjöl [3 dl]
- 60 g florsocker [1 dl]
- 20 g äggula [1 st]
Mazarinfyllning
- 190 g mandelmassa
- 2 g kardemumma [1 tsk]
- 80 g smör, rumstempererat
- 50 g ägg [1 st]
- 50 g äggula [3 st]
Äppelfyllning
- 4 äpplen
- 2 g kardemumma [1 tsk]
- 8 g malen kanel [1 msk]
- 50 g sötmandel, flisad [0,75 dl]
- 50 g flytande honung [2 msk]
- 40 g rörsocker [0,5 dl]
Havrecrumble
- 50 g strösocker [0,5 dl]
- 90 g vetemjöl [1,5 dl]
- 20 g havregryn [0,5 dl]
- 2 g bakpulver [0,5 tsk]
- 60 g smör, rumstempererat
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
- Mördegsbotten
Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. - Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.
- Mazarinfyllning
Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. - Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
- Äppelfyllning
Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna. - Havrecrumble
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
7. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.