Äppelpaj de luxe

Äppelpaj de luxe
 
 

Mördegsbotten

  • 120 g smör, rumstempererat
  • 180 g vetemjöl [3 dl]
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 20 g äggula [1 st]

Mazarinfyllning

  • 190 g mandelmassa
  • 2 g kardemumma [1 tsk]
  • 80 g smör, rumstempererat
  • 50 g ägg [1 st]
  • 50 g äggula [3 st]

Äppelfyllning

  • 4 äpplen
  • 2 g kardemumma [1 tsk]
  • 8 g malen kanel [1 msk]
  • 50 g sötmandel, flisad [0,75 dl]
  • 50 g flytande honung [2 msk]
  • 40 g rörsocker [0,5 dl]

Havrecrumble

  • 50 g strösocker [0,5 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 20 g havregryn [0,5 dl]
  • 2 g bakpulver [0,5 tsk]
  • 60 g smör, rumstempererat

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
  1. Mördegsbotten
    Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
  2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.
  3. Mazarinfyllning
    Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.
  4. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
  5. Äppelfyllning
    Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
  6. Havrecrumble
    Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

    7. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.