Saffransbullar med vanilj

Saffransbullar med vanilj
 
 
Ingredienser
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 g saffran, 2 pkt
200 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
2 dl strösocker
1 tsk mortlad kardemumma
14-15 dl Vetemjöl special
Russin 0,5-1 dl (blöttläggs)
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker

Pensling och dekoration:
1 ägg
pärlsocker
 
Gör så här:
Värm ugnen till 250 grader över -och undervärme

1. Ljumma mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
3. Mortla saffranet med 1 tsk strösocker, blanda ner i degvätskan.
4. Tillsätt smör, salt, strösocker och nästan allt vetemjöl, spar lite till utbakning.
5. Arbeta degen cirka 10 minuter i maskin eller dubbelt så långt för hand till en elastisk och smidig deg som släpper från kanterna av bunken.
6. Täck bunken med plastfilm och låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
7. Blanda alla ingredienser till fyllningen.
8. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Kavla till en stor rektangel på cirka 60x40cm.
9. Bred på fyllningen över hela, Välj hur du vill forma dina bullar. Placera bullarna på bakpappers klädda bakplåtar.
10. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
11. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
12. Baka mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler under duk.
 
.......................................................................................................................................................
Om torrjäst används, ta undan ca 1 dl vetemjöl och blanda i torrjästen låt stå i 10 minuter så att torrjästen aktiveras.
Mald saffran behöver inte mortlas med strösocker.
Russin behöver blöttläggas innan de tillförs till degen.