Briochebröd
100 g kall mjölk (1 dl)
165 g ägg (3)
45 g socker (0,5 dl)
15 g jäst
420 g vetemjöl speciall (7 dl)
8 g salt (drygt 1 tsk)
200 g kallt smör
1 ägg till pensling
1. Rör samman mjölk, ägg, socker och jäst i bunken till en köksmaskin. Tillsätt mjölet och sedan saltet och kör på låg hastighet i ca 10 minuter.
2. Tillsätt smöret lite i taget och kör på lägsta hastighet tills allt är blandat in i degen. Öka sedan hastigheten något och kör i 10 minuter till.
3. Lägg degen, (som fortfarande kan kännas ganska kladdig) i en bunke, täck över och ställ i kylen över natten.
4. Ta fram degen och mjöla litet på bakbordet om det behövs. Dela degen i 11 lika stora bitar, ca 80 gram styck.
5. Lägg på en plåt och låt läsa i ca 1-2 timmar, tills de blivit lite större. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 12 minuter på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).
Om du inte har vetemjöl speciall så går det att använda vanligt vetemjöl.