Surdegsfrallor med fördeg
Ingredienser till fördeg:
100 g surdegsgrund
150 g vetemjölspecial
150 g vatten
Fördeg:
Gör så här:
1. Blanda allt i en liten bunke.
2. Vispa ihop till en slät smet.
3. Plasta bunken och ställ på ett varmt ställe, t.ex skåpet ovanför kylen.
4. Låt fördegen stå i 12 timmar.
Ingredienser till 20 stycken surdegsfrallor
700- 900 g vetemjölspecial ( obs ta inte i allt på en gång)
5 dl vatten
20 g salt
+2 msk rapsolja till formen
Instruktioner
1. Blanda fördeg, mjöl och vatten i en stor bunke, eller hushållsassistent.
2. Knåda degen ca 5 minuter i maskin, eller 10 minuter för hand.
3. Tillsätt saltet och knåda ett par minuter till.
4. Häll rapsoljan i en stor plastlåda Lägg degen i formen och vik den dubbel några gånger i oljan.
5. Plasta och låt jäsa på ett varm ställe till dubbel storlek. (tar mellan 3-5 timmar)
6. Värm ugnen till 250 grader varmluft
7. Tippa upp i degen på ett mjölat bakbord utan att knåda den. Ju mindre du knådar, desto mer härliga luftbubblor i brödet. Pudra ovansidan med mjöl och skär ut 18 - 20 bitar som är ungefär lika stora.
8. Lägg på bakplåtspapper och baka mitt i ugnen 8-12 minuter och frallorna har fått rejält med färg. Har du en baksten så kan du använda den!
Om du inte har en baksten: ställ in en tom plåt i ugnen samtidigt som du startar ugnen.
När det är dags att grädda, ta ut den varma plåten. Dra över bakplåtspappret med ogräddade frallor på den varma plåten. Grädda i 8-12 minuter.
Den redan varma plåten gör att ugnens temperatur inte sänks, så som den gör om du sätter in en kall plåt.
Har även bakat dem med mjölet TIPO 00, blev mkt bra