Starta en surdegsgrund

Starta en surdegsgrund
 
 
 

 Rågsurdegsgrund

Dag 1: Morgon. Blanda 100 gr (1dl) ljummet vatten och 30 gr (1/2 dl) rågmjöl i en glasburk som rymmer minst 1/2 liter. Rör om och sätt på locket lite löst alt att du sätter gladpack över, det behöver komma in lite syre. Låt stå i rumstemperatur eller lite varmare, tex i skåpet över kylen, eller att du virar en handduk om burken så att det blir lite varmt

Låt blandningen stå i 3 dygn. Ska försiktigt på burken morgon och kväll

 Dag 4: Morgon: Tillsätt 100 gr (1dl) ljummet vatten och 90 gr (1,5 dl) rågmjöl. Rör om, nu har blandningen blivt lite tjockare. Återigen att du skyddar den, men låter lite syre komma in i burken.

 Dag 4 Kväll, tillsätt 100 gr (1dl) ljummet vatten och 60 gr (1dl) rågmjöl

Nu borde den ha börjat att bubbla och att den har växt en del. Om den inte har gjort det, häll ut allt utom ca 1/2 dl och mata upp den med 100 gr( 1dl)  ljummet vatten och 60 gr  (1 dl) rågmjöl och  låt den stå 10-12 timmar

Dag 5 Morgon: Om surdegen efter 10-12 timmar har rest sig ordentligt och har en konsistens som chokladmousse så är den klar att baka med 

Om du inte ska baka med den nu, så kan du sätta på locket och ställa in den i kylskåpet

 Dagen/kvällen innan du ska baka med den så friskar du upp den, genom att du häller ut ca hälften av surdegsgrunden och matar upp den med 100 gr (1dl) ljummet vatten och 60 gr (1dl)  rågmjöl Rör om sätt över gladpack eller att locket sitter lite löst. och låt den stå till morgonen, den borde ha börjat att bubbla upp efter några timmar efter att du har matat upp den. 

Jag förvarar min surdegsgrund i kylskåpet, oavsett om jag ska baka med den eller inte så friskar jag upp den 1 gång i veckan, genom att jag häller ut hälften och tillsätter 1 dl vatten och 1 dl mjöl, rör om och låter den bubbla upp ordentligt. Sedan in i kylen igen.

Vetersurdegsgrund

Dag 1 Morgon.  5 gr (1 tsk) rågsurdegsgrund + 50 gr (1/5 dl) ljummet vatten+ 50 gr (1dl ) vetemjöl special.  Blanda allt i en burk som rymmer minst 1/2 liter. Sätt på locket lite löst eller täck med gladpack. Låt stå varmt, skaka burken försiktigt ungefär var 12: timme

Dag 2 Kväll: 100 gr (1,5 dl) vetemjöl special + 100 gr (1dl )  ljummet vatten. Blanda ordentligt. Efter 12 timmar bör surdegen har kommit i gång. Den ska ha ökat i volym och bubblar livligt.

Om den inte har gjort det, häll ut hälften och gör om dag 2

Om du inte ska baka med den nu, så kan du sätta på locket och ställa in den i kylskåpet

 Dagen/kvällen innan du ska baka med den så friskar du upp den, genom att du häller ut ca hälften av surdegsgrunden och matar upp den med 100 gr (1dl) ljummet vatten och 100 gr (1,5 dl)  vetemjöl special. Rör om, sätt över gladpack eller att locket sitter lite löst. och låt den stå till morgonen, den borde ha börjat att bubbla upp efter några timmar efter att du har matat upp den. 

Jag förvarar min surdegsgrund i kylskåpet, oavsett om jag ska baka med den eller inte så friskar jag upp den 1 gång i veckan, genom att jag häller ut hälften och tillsätter 1 dl vatten och 1,5 dl mjöl, rör om och låter den bubbla upp ordentligt. Sedan in i kylen igen.