Rysk banantårta
Rysk banantårta på mitt sätt
TÅRTBOTTEN – GRUNDRECEPT
Ca 12 bitar
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten, kokhett
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Smaksättning (frivilligt)
1 citron, rivet skal
Chokladbotten
Byt ut ½ dl vetemjöl till kakao
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en form, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper i bottnen och med en bred krage runt insidan av kanten.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
3. Rör ner det varma vattnet.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt eventuell smaksättning, t ex rivet citronskal.
5. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.
6. Häll smeten i formen.
7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 46–50 min. Låt den kallna i formen.
8. Skär tårtan i 3 delar/bottnar. Fyll tårtan med önskad fyllning. Spackla tårtan med t ex vispgrädde eller en god frosting.
Ingredienser: banansylt
- 4 övermogna bananer
- 1 ½ dl strösocker
- saft från ½ citron
Arbetsbeskrivning:
Mosa bananerna och blanda dem med strösocker och citronsaft i en gryta. Koka ihop några minuter under omrörning och låt sedan banansylten kallna
Vaniljkräm
500 g mjölk (5 dl)
1 vaniljstång
120 g äggulor (cirka 6 st)
125 g strösocker (1,3 dl)
40 g maizena (2 msk)
50 g smör
Gör så här:
1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och tillsätt mjölken, låt koka upp. Dra av från värmen och låt dra 10-15 minuter.
2. Vispa äggulor, strösockret, och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken. Fiska upp vaniljstången.
3. Koka upp och vispa kraftigt, låt sjuda i ett par minuter.
4. Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil. Häll krämen i en kall skål och låt svalna.
Chokladgrädde till botten nr 2
CHOKLADGRÄDDE
3 dl vispgrädde
1 ½ msk kakao (eller 50 g mörk eller ljus choklad, smält)
1– 1 ½ msk florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Blanda vispgrädde, kakao och florsocker. Vispa grädden fluffig. Eller vispa grädden fluffig ihop med smält choklad. Servera den som tårtfyllning eller dippa frukt och färska bär i den.
Gele till en tårta
Ingredienser
- 1 dl Dansukker Gelésocker Multi
- 1–1 1/2 dl vatten
Blanda gelésocker multi och vatten och låt koka i 1/2–1 minut. Låt svalna något.
Häll eller skeda gelén över
Marängsmörkräm
Ingredienser:
170 g äggvita (ca 4-5 st eller 1,5 dl)
250 g socker (2,75 dl)
450 g rumstempererat smör
2 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
Instruktioner:
1. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller tills alla sockerkristaller har smält när du känner mellan fingrarna.
2. Häll över i en vispskål och vispa tills marängen har svalnat till rumstemperatur, det tar minst 10 minuter.
3. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög visphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm.
4. Tillsätt vaniljen och valfri smaksättning.
Torsdag
Koka banansylt
Koka vaniljkräm
Fredag
Montera tårtan
Dela tårtbotten i 3 delar
Lägg pappersremsor på tallriken eller det som tårtan skall stå på
Använd formen som tårtbotten bakades i.
Lägg ner Lager 1 och fyll det.
Lägg i Lager 2 och fyll det
Lägg i Lager 3 (toppen)
Ta bort formen som har hjälpt till att tårtan blir rak.
Lager 1
Banansylt
Lager 2
Chokladgrädde
Vaniljkräm
Lager 3 (toppen)
Spackla tårtans sidor med smörkräm smaksatt med kakao
Ställ in i frysen
Spackla tårtans sidor så att lagren döljs
Spackla toppen med ett tunt lager smörkräm
I mitten av tårtan dekorera med bananskivor
Häll försiktigt på fruktgele på bananerna.
Applicera chokladströssel alt hackad choklad runt hela tårtan
Dekorera kanterna på toppen av tårtan.
OBS receptet framtaget endast till mig själv, plockat recepten från olika bloggare.