Rysk banantårta

Rysk banantårta 
 
 
 
 

Rysk banantårta på mitt sätt

TÅRTBOTTEN – GRUNDRECEPT

Ca 12 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten, kokhett
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smaksättning (frivilligt)
1 citron, rivet skal

Chokladbotten
Byt ut ½ dl vetemjöl till kakao

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Klä en form, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper i bottnen och med en bred krage runt insidan av kanten.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.

3. Rör ner det varma vattnet.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt eventuell smaksättning, t ex rivet citronskal.

5. Rör snabbt ihop allt till en slät smet.

6. Häll smeten i formen.

7. Grädda kakan längst ner i ugnen i 46–50 min. Låt den kallna i formen.

8. Skär tårtan i 3 delar/bottnar. Fyll tårtan med önskad fyllning. Spackla tårtan med t ex vispgrädde eller en god frosting.

 Ingredienser: banansylt 

  • 4 övermogna bananer
  • 1 ½ dl strösocker
  • saft från ½ citron

Arbetsbeskrivning:
Mosa bananerna och blanda dem med strösocker och citronsaft i en gryta. Koka ihop några minuter under omrörning och låt sedan banansylten kallna

 

Vaniljkräm

500 g mjölk  (5 dl)
1 vaniljstång
120 g äggulor (cirka 6 st)
125 g strösocker (1,3 dl)
40 g maizena (2 msk)
50 g smör

Gör så här:
1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och tillsätt mjölken, låt koka upp. Dra av från värmen och låt dra 10-15 minuter.
2. Vispa äggulor, strösockret, och maizena luftigt, vänd ner i vaniljmjölken. Fiska upp vaniljstången.
3. Koka upp och vispa kraftigt, låt sjuda i ett par minuter.
4. Tag bort ifrån värmen, blanda i smöret och sila genom en finmaskig sil. Häll krämen i en kall skål och låt svalna.

Chokladgrädde till botten nr 2 

CHOKLADGRÄDDE

3 dl vispgrädde
1 ½ msk kakao (eller 50 g mörk eller ljus choklad, smält)
1– 1 ½ msk florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda vispgrädde, kakao och florsocker. Vispa grädden fluffig. Eller vispa grädden fluffig ihop med smält choklad.  Servera den som tårtfyllning eller dippa frukt och färska bär i den.

 

Gele till en tårta

Ingredienser

  • 1 dl Dansukker Gelésocker Multi
  • 1–1 1/2 dl vatten

Blanda gelésocker multi och vatten och låt koka i 1/2–1 minut. Låt svalna något.

Häll eller skeda gelén över

 

Marängsmörkräm

 

Ingredienser:

170 g äggvita (ca 4-5 st eller 1,5 dl)

250 g socker (2,75 dl)

450 g rumstempererat smör

2 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker

Instruktioner:

1. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller tills alla sockerkristaller har smält när du känner mellan fingrarna.

2. Häll över i en vispskål och vispa tills marängen har svalnat till rumstemperatur, det tar minst 10 minuter.

3. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög visphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm.

4. Tillsätt vaniljen och valfri smaksättning.

 

Torsdag

Koka banansylt

Koka vaniljkräm

 

Fredag

Montera tårtan

Dela tårtbotten i 3 delar

Lägg pappersremsor på tallriken eller det som tårtan skall stå på

Använd formen som tårtbotten bakades i.

Lägg ner Lager 1 och fyll det. 

Lägg i Lager 2 och fyll det

Lägg i Lager 3 (toppen)

 

Ta bort formen som har hjälpt till att tårtan blir rak.

 

Lager 1

Banansylt

 

Lager 2

Chokladgrädde

Vaniljkräm

 

Lager 3 (toppen)

 

Spackla tårtans sidor med smörkräm smaksatt med kakao

Ställ in i frysen 

Spackla tårtans sidor så att lagren döljs

Spackla toppen med ett tunt lager smörkräm

I mitten av tårtan dekorera med bananskivor

Häll försiktigt på fruktgele på bananerna.

Applicera chokladströssel alt hackad choklad runt hela tårtan

Dekorera kanterna på toppen av tårtan.

 

OBS receptet framtaget endast till mig själv, plockat recepten från olika bloggare.