Hönökaka

Hönökaka
 
 
    
 

Hönökaka, 6 runda kakor

50 g jäst
500g vatten (ca 30 grader)
150g strösocker
1000g vetemjöl
130g smör (rumsvarmt)
1 msk salt

 

Instruktioner

1. Blanda vatten och jäst i en bunke och rör om tills jästen lösts upp.
2. Tillsätt resterande ingredienser förutom saltet. Spara ca 2-3 dl av vetemjölet till utbaket.
3. Knåda degen i maskin ca 7 minuter, rätt låg hastighet.
4. Tillsätt saltet och knåda degen ytterligare 5 minuter.
5. Låt degen jäsa ungefär 1 timma.
6. Forma degen till 6 stycken runda bullar, väg dem för att få samma vikt men mina hamnade på ungefär 280g styck. Kavla rundlar ca 22-27 cm i diameter. Låt sedan bullarna jäsa 30 minuter.
7. Sätt ugnen på högsta värmen, min högsta värme på ugnen är 300 grader så det fick det bli. Låt en plåt ligga kvar i ugnen.
8. Kavla ut bullarna till runda brödkakor som är ungefär 1/2 cm tjocka. Lägg upp varje brödkaka på ett bakplåtspapper..Kavla lite på dem med en kruskavel om du har en sån och nagga sedan kakorna med en gaffel. Låt jäsa ca 10-15 minuter och lyft in dem på bakplåtspappret och lägg dem på den heta plåten.Grädda bröden ungefär 4-5 minuter tills de fått lite fin färg och fluffat upp något. Tiden är beroende på vilken ugn du använder så håll koll på kakorna.

Lägg upp kakorna på en bakduk och låt svalna. Servera direkt eller frys in dem. 

Receptet kommer från Viktorias provkök.