Saffrans bullar med vaniljkräm

 Saffrans bullar med vaniljkräm 
 
       
Ca 20 -24 st saffransbullar
Degen:
4 dl mjölk ( alt 5 dl om man inte vill använda kessela)
4 påsar (2 g) saffran (halvera mängden för mildare saffransmak)
50 g färsk jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker (180 gr)
250 g kesella 10 %
150 g rumsvarmt smör
Cirka 14-15 dl vetemjöl (840-900 gr)
Fyllning:
Vaniljkräm
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl mjölk 3 %
1 dl strösocker (90 gr)
4 ägggulor
2 msk majsstärkelse (16 gr)
15 gr rumsvarmt smör 
Pensling:
1 ägg
Ca 15 g smör
Strösocker
 

Gör såhär:
Värm mjölk och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Blanda i salt, strösocker och kesella. Tillsätt mjukt smör och lite vetemjöl i taget. Knåda degen väl. Täck bunken med plast och låt degen jäsa i ca 45 min. 

Dela degen i ca 20 bitar och forma till bollar. Täck med kökshandduk. Mjöla bordet och kavla ut en degbit till en rektangulär platta. Skär ut remsor tills plattan ser ut som en “kam”  Spritsa vaniljkräm på kanten, rulla ihop från långsidan och forma till en bulle. Lägg på en plåt med bakplåstapper. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 30 min.

Värm ugnen till 225° (över- och undervärme). Pensla bullarna med ägg och baka dem gyllene i ca 9-11 min. Låt svalna på plåten. Pensla sedan med smält smör och doppa i socker.

 

Jag har valt att koka egen vaniljkräm.

Vaniljkrämen

1. Koka upp mjölk och vaniljpulver i en tjockbottnad kastrull. ta sedan av från värmen
2. Vispa socker, majsstärkelse och äggulor fluffigt med elvisp
3. Tillsätt mjölken i en tunn stråle, fortsätt att vispa
4. Häll tillbaks allt i kastrullen och fortsätt att vispa hela tiden, tills krämen tjocknat
5. Ta av från värmen och häll krämen i en kall skål
6. Tillsätt smöret och vispa in det i krämen 
7. Häll upp i en kall skål och ställ det svalt att kallna (täck krämen med gladpack direkt på ytan)

 

Men den här finns i originalreceptet, bra om man inte vill koka egen

Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål och låt stelna i kylen.

4 dl mjölk (3% fetthalt)

10 msk snabbvispad marsanpulver

Jag vägde degen och delade summan med 20, varje degboll vägde ca 92-94 gr.

Bullarna blev väldigt stora vägde ca 100-110 efter gräddning.

Receptet kommer från Zeinaskitchen.