Saffransnystan med vanilj
Ingredienser för ca 50 st
5 dl mjölk
50 gr jäst ( alt 1 pkt torrjäst)
1 gr saffran (2 pkt)
1 dl socker (90gr)
1 tsk salt
150 gr rumsvarmt smör
13 dl vetemjöl special (780gr)
Fyllning
200 gr rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 dl vaniljsocker
Pensling
Ägg
Pärlsocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader
1. Ljumma mjölken till 35-37 grader
2. Smula jästen i en bunke och blanda ut den med mjölken
3. Mortla saffranen med lite av sockret
4. Blanda den mortlade saffranen, resten av sockret och mjölet med degvätskan
5. Arbeta in det rumsvarma smöret
6. Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand
7. Täck över degen och låt den jäsa i 30 minuter
Fyllning
Blanda rumsvarmt smör, florsocker och vaniljsockret till en bredbar fyllning
8. Kavla ut degen till en rektangel och bred på fyllningen. Vik ihop från långsida till långsida
9. Skär degen i 50 remsor, rulla ihop varje remsa till ett nystan
10. Lägg bullarna på ett bakplåtsklädd plåt, låt jäsa i ca 30-40 minuter
11. Pensla med ägg och strö över pärlsocker
12. Grädda i ca 8-10 minuter
13. Låt svalna på galler.
Obs om du använder torrjäst, ta undan någon dl mjöl och blanda i torrjästen. Låt stå i 10 minuter, då är jästen aktiverad och klar att användas.