Baguetter #baguett#

Baguetter

 
 
  
Ingredienser till 3-4 st
50 gr färsk jäst eller 1 pkt torrjäst
5 dl ljummet (37 grader) vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
12-13 dl vetemjöl special ( 720-780 gr)
 
Instruktioner
Sätt ugnen på 250 grader, när plåten sätts in sänkt till 225 grader
 
1. Smula ner jästen i en bunke, och rör ut den med det ljumna vattnet
2. Tillsätt olivolja, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen
3. Arbeta degen i ca 10 minuter i maskin eller dubbelt så länge för hand. Degen ska bli riktigt elastisk och smidig
4. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter
5. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord.
6. Knåda ihop den lätt och dela den i 3-4 lika stora delar.
7. Tvinna varje del samtidigt som du drar lite lätt åt sidorna så att du får en avlång form. Använd lite mjöl om degen är lite klibbig.
8. Lägg längderna på plåt för baguetter, eller på en vanlig plåt klädd med bakplåtspapper.
9. Låt jäsa i 30 minuter.
10. Ställ plåten mitt i ugnen, sänk värmen till 225 grader.
11. Baka i ca 20- 25 minuter, tills de har fått fin färg.
12. Låt svalna på galler.
 
Om torrjäst används, ta några dl av mjölet i en skål, blanda i torrjästen och låt stå i 10 minuter, så aktiveras jästen.
 
 
 
#1 - - FSHD Daniel:

Älskar att baka bröd. Det receptet ska jag prova :)