Kladdkaka med choklad ganache
Lite strössel ger lite färg till den mörka chokladen
Formen klädd med bakplåtspapper, behöver inte smörjas.
Ingredienser
Kladdkaka
100 gr smör
100 gr mörk choklad 54%
2 ägg
2 dl strösocker (180 gr )
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 dl vetemjöl (120 gr )
1/2 tsk salt
Ganache
200 gr mörk choklad 54%
2 dl vispgrädde
Valfri strössel, alt florsocker
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en springform 22 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Kladdkaka
1. Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme. Ta av från värmen och ställ åt sidan.
2. Rör i hop ägg och strösocker i en bunke och blanda sedan ner de torra ingredienserna.
3. Vänd ner smörblandningen och arbeta ihop till en klumpfri smet.
4. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 18-22 minuter. Ta ut och låt svalna.
5. Sätt den avsvalnade kakan i kylskåpet, så den blir kall.
Ganache
1. Dela chokladen i mindre bitar om inte chokladknappar används
2. Lägg chokladen i en värmetålig skål
3. Värm upp grädden tills den precis börjar att koka
4. Häll grädden över chokladen och låt den stå i 5 minuter.
5. Rör om så att grädden och chokladen blandas ordentligt
6. Ställ skålen i kylskåpet, rör om ganachen med 5 minuters mellanrum tills den blir en mjuk och spritsbar form. Det tar ca 20-30 minuter.
7. Spritsa ganachen på kladdkakan i valfritt mönster.
Om man vill ha mycket chokladsmak så kan man använda 70% choklad, både i kakan och till ganachen.
Innan servering, pudra florsocker över kakan eller strö lite strössel.