Nougatpaj

 
 
Ingredienser 
75 g smör
10 stycken digestivekex
9 paket dubbelnougat à 43 g
2 dl vispgrädde
Ev ytterliggare 1 pkt dubbelnougat att dekorera med
 

Instruktioner för pajform i storlek 18 cm botten diameter.

1. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.

2. Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare.

3.Blanda ihop kexsmulet med smöret till en formbar massa. Tryck ut den i en pajform. Låt pajformen stå i kylskåpet för att stelna medan du gör fyllningen.

4. Bryt/skär nougaten i bitar och lägg i en värmetålig skål.

5.Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm bara precis tills den är påväg att börja koka (när du ser första bubblan).

6. Häll vispgrädden över nougaten och rör om till en jämn smet.

7 Fyll pajskalet med nougatfyllningen och ställ tillbaka pajformen i kylskåpet så att fyllningen kan stelna, minst 1h men helst i 8 timmar eller över natten.

8. Dekorera din paj med valfri dekoration.

Pajen går utmärkt att frysa ( utan dekoration)

Pajskalet kan förgräddas i ca 12 minuter i 175 grader. Om pajskalet förgräddas tillsätt då 3 msk socker, om inte förgräddas behövs ingen socker i pajskalet.

Om du väljer att göra pajen i en form ca 23 cm i diameter, behöver måtten ändras

Pajskal: 1-3

15 st digistivekex

93 gr smör, smält avsvalnat

3 msk socker

Fyllning: 4-8

11,5 st dubbelnougat

2,5 dl vispgrädde