Kardemumma bullar

Kardemumma bullar            
 Ingredienser för ca 24-29 st
Deg
5 dl mjölk
50 gr jäst ( alt i pkt torrjäst)
1 dl strösocker (90 g )
1 msk mortlad kardemumma
1 tsk salt
13 dl vetemjöl/ specialvetemjöl (780 gr) 
150 gr smör, rumsvarmt
Fyllning
150 gr smör, rumsvamt
1 msk mortlad kardemumma 
1 dl strösocker (90 g )
2 tsk maizena
Pensling och dekoration
1 ägg
2 tsk mortlad kardemumma
2 msk rårörsocker
Sockervatten
1 dl strösocker
2 dl vatten
 
Instruktion:
Bullarn ska gräddas i ca 10-12 minuter i 225 grader,
sätt ugnen på 250grader.
När bullarna sätts in i ugnen,sänk till 225 grader.
 
1.Använd rumstempererat mjölk (eller värm mjölken till 37 grader )
2. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken  och rör tills jästen löst sig ( torrjäst blandas i 1 dl mjöl och får stå 10 minuter)
3. Tillsätt socker, kardemumma, smör.
4. Tillsätt lite mjöl i taget och sist tillsätt saltet
5. Arbeta degen i maskin i 10 minuter eller längre tills du kan ta upp en bit deg och skapa ett glutenfönster
Under tiden Rör i hop ingredienserna till fyllningen. Obs använd inte elvisp
6. Tag upp degen på ett lätt mjölat bakbord,
dela degen i två delar. (lättare att hantera degen)
7. Knåda och kavla ut del 1 av degen till en rektangen,
bred fyllningen över rektangeln och vik den övre delen mot mitten, vik sedan den undre delen över den vikta delen.
Långsida mot långsida.
8. Skär hela degen i 1 cm tunna strimlor, börja med en strimla
och nysta ihop till en boll. skarva med en eller två strimlor
tills du har ett fint nystan
9. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, 
gör steg 7-9 med del 2 av degen.
10. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt låt jäsa under bakduk i 1-2 timmar
11. Vispa upp ägget med lite salt och vatten
12 Blanda rårörsocker och kardemumma.
13. Pensla bullarna med ägget
och strö över socker/kardemumma blandningen
14. Grädda i ca 10-12 minuter tills bullarna har fått fin färg
15. Pensla bullarna direkt med socker vatten när de har tagits ut ur ugnen
16. Låt svalna på galler.
 
 
Tips:
Sätt ugnen 25 grader högre än vad bullarna ska
gräddas i. Sänk till rätt temperatur när plåten är i ugnen
(När ugnsluckan öppnas så sänks värmen i ugnen
pga att kall luft kommer in)
 
 Byt gärna ut vetemjölet till vetemjölspecial. 
Torrjäst blandas med 1-2 dl mjöl, låt stå i 10 minuter. Tillsätt med övriga ingredienser
Fyllning:
Blanda allt till fyllningen med en gaffel inte med elvisp.
Tänk på bullrna ska ha höjd när de är färdig inför jäsning.
Kostnad ca 80 kr