Madeleinekakor/ kolatryffel

 
Kolatryffel ger lite extra smak
Kolatryffeln måste tillföras när kakan är varm.
Använd en smal och spetsig tyll till spritspåsen.
 Ingredienser 
Madeleinekaka
170 gr smält smör
210 gr mjöl
8 gr bakpulver
180 gr oraffinerat socker (brunt socker även kallat rörsocker)
150 gr ägg (ca 3 st)
Vaniljstång alt äkta vaniljpulver
zest från 1 citron
Kolatryffel
70 gr ljus sirap
112 gr vispgrädde
50 gr brunt socker 
1/2 gr flingsalt
100 gr smör.
Instruktion
Börja med kolatryffeln dagen innan du ska baka kakorna.
Använd en lite större kastrull.
För det kommer att stänka upp när grädden tillsätts
Kolatryffel.
1. Karamellisera sockret 
2. När allt socker smält tillsätt grädden och sirapen.
3. Blanda allt, det ser ut som att sirap och socker
klumpat sig, men det smällter.
Använd en träslev eller en slickepott som tål värme och rör om.
4. Koka upp till 117 grader. Obs det går fort 
5. Ta bort kastullen från värmen och tillsätt lite smör i
taget för att kyla ner kolan. Blanda in smöret ordentligt.
6. Tillsätt flingsaltet och blanda allt ordentligt.
7. Plasta direkt mot ytan och låt kolan stå och
stelna i rumstemperatur över natten.
8. Häll/skeda upp kolan i en spritspåse med en
långsmal och spetsig tyll.
Obs kolan måste vara rumstempererad och kakorna
nygräddade/varma när de ska fyllas med kolan
 
Madeleinekaka
Sätt ugnen på 210 grader
Smörj en madeleine form med smält smör,
låt stelna och smörj formen igen.
1. Blanda socker, vaniljpulver eller vanilj från
vanijjstången samt zest från citronen.
2.  Smält smöret och ställ åt sidan.
3. Tillsätt äggen i sockerblandningen.
4. Vispa ihop ägg och sockerblandningen
tills alla sockerkristaller har smält
5. Blanda mjöl och bakpulver, sikta sedan ner
mjölblandningen i äggblandningen
6. Blanda allt med en slickepott.
7.Tillför smöret lite i taget och blanda ordentligt tills
du har en fin och blank smet.
8. Låt smeten vila lite.
9. Häll upp smeten i en spritspåse. Klipp ett lagon stort hål
10. Fyll 3/4 delar i av formarna och
grädda 7-9 minuter i 210 grader
11. Fyll kakorna med rumstempererad kolatryffel,
medan kakorna är nygräddade.
Använd en spritspåse med en spetsig tyll