Vaniljbullar

Det går lika bra utan bullformar.
Ingredienser till ca 30 - 40 st
50 gr jäst för söta degar
1 dl strösocker
150 gr smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
800 gr vetemjöl 
Fyllning
100 gr smör, rumsvarmt så att det går att bre med den
2 dl strösocker
6 msk vaniljsocker
Pensling
1 ägg 
pärlsocker
 
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader
 
1. Smält smöret i en kastrull, blanda i mjölken
och värm till 37  grader
2. Smula jästen i en bunke
3. Blanda ned smör/mjölk blandningen,
blanda allt tills jästen  har lösts upp
4. Tillsätt sockret och mjölet i omgångar 
5. Blanda allt ordentligt till en smidig deg. I degblandare minst 5 minuter eller för hand 10 minuter.
Degen ska släppa från kanterna i bunken,men vara lite kladdig i mitten.
6. Låt degen jäsa i 35-40 minuter 
7. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i 2 delar.
8. Kavla ut del 1
9. Bred på minst 50 gr smör, strö över 1 dl socker,3 msk vaniljsocker på den utkavlade degen
10 Rulla ihop och dela i minst 12 delar.
11. Lägg på plåt med bakplåtspapper
12. Gör samma sak med del 2
13 Låt bullarna jäsa i 30 minuter under bakduk.
14. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.
15. Grädda i ca 8 minuter
 
Jag blandade ihop smöret, socker och vaniljsockret i en bunke,
delade upp fyllningen i 2 delar, bara för att jag skulle få
lika mycket på varje del.